Ρέτσος: Ρεαλιστικό για φέτος των 40%-50% των τουριστικών εσόδων του 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Ρεαλιστικό για φέτος των 40%-50% των τουριστικών εσόδων του 2019
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έθεσε ως στόχο εσόδων για τη φετινή σεζόν τα 7.5 με 9 δισ. ευρώ.

Την άποψη πως επιτυχία για τον τουρισμό της Ελλάδας φέτος θα είναι το να καταφέρει να «πιάσει» αριθμούς ανάλογους με το 40%-50% της τουριστικής κίνησης του 2019 εξέφρασε το Σάββατο ο Γιάννης Ρέτσος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Θέματος», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μίλησε για το ενδεχόμενο λειψής τουριστικής κίνησης φέτος.

«Αυτό το ξέραμε, δεν προσδοκούσε κανείς κάτι διαφορετικό. Όταν μιλούσαμε για το 50% των εσόδων του 2019, μιλούσαμε για το β΄εξάμηνο. Ποτέ ο τουρισμός δεν σχεδίαζε και δεν προγραμμάτιζε για το α' εξάμηνο. Ξέραμε ότι το πρώτο τρίμηνο θα ήταν 100% χαμένο, στο δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινούσε μία περίοδος προετοιμασίας. Δεν μπορούσε κανένας να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα γινόταν αυτό. Τώρα που μπαίνει το δεύτερο τρίμηνο, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ρεαλιστική προσδοκία είναι να ξεκινήσεις σταδιακά να δέχεσαι κόσμο από τον Ιούνιο και μετά. Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό αυτήν την περίοδο.

Το πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε την περσινή μας εμπειρία διότι πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που λειτούργησε τουριστικά, σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη και με πρωτόκολλα. Θα έχουμε μία σειρά από "όπλα" μαζί με το πάρα πολύ ισχυρό brand της χώρας - 5ο διεθνώς το οποίο παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας - θα έχουμε τη δυνατότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πίτας. Οτιδήποτε καταφέρουμε σε ένα εύρος από το 40%- 50% των εσόδων του 2019, από 7,5 -9 δισ, μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό και θα είναι μία σημαντική επιτυχία και ενίσχυση για τα οικονομικά της χώρας.»

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Ρέτσος δήλωσε πως «είχαμε στηρίξει από την αρχή την πρόταση του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε έναν ενιαίο κανόνα για να ξαναρχίσουν τα ταξίδια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απόλυτα θετικό, δείχνει πώς μπορεί να ξαναρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι όποιο θετικό συμβαίνει σήμερα ως προς τις διαδικασίες και τα «όπλα» αντιμετώπισης της πανδημίας, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της. Και δυστυχώς, ακόμα η πανδημία αντί να αποκλιμακώνεται, επιδεινώνεται και κορυφώνεται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», σύμφωνα με το protothema.gr.

Όπως είναι προφανές, κάθε σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία ανάσχεσης της πανδημίας. «Προτού δούμε μία ανάσχεση του τρίτου κύματος που βλέπουμε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικό σχεδιασμό ούτε να προσδοκούμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Απλά ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανωθούμε με βάση τις ενέργειες που στην αρχή αναφέρατε. Αν συνεχίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης εμβολιασμών και σταδιακής ανάσχεσης της πανδημίας» δηλώνει.

Για τις διμερείς τουριστικές συμφωνίες: «Έχουν ξεκινήσει να γίνονται, με το Ισραήλ. Γίνονται προσπάθειες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο καθορίζει την επικοινωνία εντός Ε.Ε., οι διμερείς συμφωνίες που θα κάνουμε με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η περιοχή της Μ. Ανατολής αλλά και οι ΗΠΑ που για την Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ ισχυρή αγορά....

Το καλό θα ήταν να ξεκινήσει το βήμα να γίνει πρώτα σε επίπεδο Ε.Ε., να ξεκινήσουν ουσιαστικές επαφές για την επανέναρξη της οικονομίας και εκεί θα μπορούσαν τα κράτη - μέλη να εκμεταλλευτούν κάποιες προνομιακές θέσεις . Σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα του τουρισμού φέτος.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.