Προϋπολογισμός 2021: Τονωτική «ένεση» 556 εκατ. στον ΟΠΕΚΑ - «Σωσίβιο» 571 εκατ. στον ΟΑΕΔ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2021: Τονωτική «ένεση» 556 εκατ. στον ΟΠΕΚΑ - «Σωσίβιο» 571 εκατ. στον ΟΑΕΔ
Σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης, ο προϋπολογισμός του κράτους για το νέο έτος ενσωματώνει μέτρα που προβλέπουν αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές. 

«Ένεση» ρευστότητας 556 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΑ λόγω των αυξημένων κοινωνικών παροχών που θα προσφέρει σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα το νέο έτος, καθώς και «σωσίβιο» 571,2 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ που βουλιάζει εξαιτίας της επικείμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.

Σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, ο προϋπολογισμός του κράτους για το νέο έτος ενσωματώνει μέτρα που προβλέπουν αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από 1/1/2021 έχει δραματικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς προέρχεται αποκλειστικά από πς εισφορές υπέρ ανεργιάς. Αποτέλεσμα αυτού είναι η υστέρηση καθαρών εσόδων από εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κατά 650 εκατ.
ευρώ.

Για την αναπλήρωση των εσόδων, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας η μεταβίβαση 571, 2 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλύψει την καθαρή απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό, ενώ επιπλέον 244,8 εκατ. που θα έπρεπε να επιστραφούν από τον ΟΑΕΔ στον e-ΕΦΚΑ ως κοινωνικός πόρος, θα δοθούν απευθείας στον e-ΕΦΚΑ.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το ισοζύγιο του ΟΑΕΔ για το 2021 μετατρέπεται σε πλεονασματικό κατά 91 εκατ. ευρώ, ένανπ της εκτίμησης για έλλειμμα 720 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων του κορονοϊού.

Επιχορήγηση στον ΟΠΕΚΑ

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει στον ΟΠΕΚΑ επιχορήγηση αυξημένη τουλάχιστον κατά 556 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παροχές σε οικονομικά αδύναμους στεγαστικά επιδόματα επιδοτήσεις δανείων οικογενειακές παροχές κ.λπ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, στο επόμενο έτος θα προκύψουν περισσότεροι δικαιούχοι επιδομάτων και προνοιακών παροχών, λόγω της τεράστιας απώλειας εισοδημάτων που έχουν προκαλέσει σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα μέτρα παύσης οικονομικών δραστηριοτήτων και περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τα οποία ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ειδικότερα η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να διαθέσει επιπλέον:

  • 172 εκατ ευρω για την επιδότηση των δόσεων των δανείων των πολιτών που είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού στο πλαίσιο της εφαρμογή του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ
  • 100 εκατ ευρώ για στεγαστικά επιδόματα σε δανειολήπτες που λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας οι οποίες προβλέπουν την παραμονή τους στα σπίτια -όχι πλέον ως ιδιοκτήτες αλλά ως ενοικιαστές- για 12 έτη
  • 183 εκατ ευρώ για την καταβολή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οικογενειακών επιδομάτων σε περισσότερους δικαιούχους
  • 101 εκατ ευρώ για την καταβολή επιδομάτων γέννησης, στεγαστικών επιδομάτων και σχολικών γευμάτων σε περισσότερους δικαιούχους που θα προκύψουν λόγω της απώλειας εισοδημάτων.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider