Ελλάδα
02-11-2020 | 12:26

Ασφαλιστικές εταιρείες: Αποζημιώσεις ύψους 30,9 εκατ. ευρώ από τον κυκλώνα «Ιανό»

Μοιράσου το
Ασφαλιστικές εταιρείες: Αποζημιώσεις ύψους 30,9 εκατ. ευρώ από τον κυκλώνα «Ιανό»

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνόδεψαν την έλευση στην χώρα μας του κυκλώνα «Ιανός» την περίοδο 18 - 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρχική εκτίμηση για πάνω από 2.000 δηλώσεις ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρίες επιβεβαιώθηκε, με τις αναγγελίες ζημιών να ανέρχονται σε 2.453 εκ των οποίων 1.400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε 30,9 εκατ. ευρώ.

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Κεφαλληνίας (ασφαλισμένη αξία 554 εκατ. ευρώ) και στην ΠΕ Καρδίτσας (ασφαλισμένη αξία 346 εκατ. ευρώ).

 

Η «ακτινογραφία» των ζημιών

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 18.895 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 9,8%.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής:

  • 73.815 ευρώ για τους βιομηχανικούς,
  • 24.509 ευρώ για τους εμπορικούς,
  • 4.631 ευρώ για τις κατοικίες,
  • 32.358 ευρώ για τα τεχνικά έργα και
  • 40.404 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 6,0 % για τους βιομηχανικούς, 16,4 % για τους εμπορικούς, 27,5 % για τις κατοικίες, 0,3 % για τα τεχνικά έργα και 174,7 % για τα  φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 1.027 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 3.293.860 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.207 ευρώ.

Ως προς τις ασφαλίσεις σκαφών, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 26 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 1.191.584 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 45.830 ευρώ.

«Οι ασφαλισμένοι μας, όσοι δηλαδή είχαν προνοήσει να καλύψουν την περιουσία και τα οχήματά τους, αποζημιώνονται με ταχείς ρυθμούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ιανό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ.

«Από πλευράς μας παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα».

 

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.