Συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις με το Oruc Reis η Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις με το Oruc Reis η Τουρκία
Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε - έπειτα από αρκετό καιρό - τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν που θα μπορούσε θεωρητικά να προσφέρει μια διπλωματική διέξοδο στις δυο χώρες.

Παρά το μικρό διάλειμμα διπλωματικής αβρότητας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στη Σάμο, η Τουρκία εξακολουθεί να υποδαυλίζει την ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο ανακοινώνοντας νέα Navtex μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, συνεχίζοντας έτσι μια τακτική που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο με μια μικρή παρένθεση στα τέλη Αυγούστου.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε - έπειτα από αρκετό καιρό - τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν που θα μπορούσε θεωρητικά να προσφέρει μια διπλωματική διέξοδο στις δυο χώρες. Αντίθετα, με την κίνησή της αυτή η Άγκυρα επιδιώκει να υποδηλώσει ότι ο σχεδιασμός αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ακυρώσει και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγειαλείτιδά της ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια.

Μετά την έκδοση της νέας Navtex η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα με νέο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex καλώντας τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Δυστυχώς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

«Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές» επισημαίνει η Αθήνα.

Το θέμα της Τουρκίας έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας στη σκιά της τουρκικής Navtex.

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ: Διάλογος άνευ όρων

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, κάλεσε την Αθήνα σε άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μάταιη» την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαφές Δένδια στη Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί την Τετάρτη στη Γερμανία και θα έχει επαφές με τον ομόλογό του, Χάικο Μάας, στον απόηχο των Γερμανικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της Ελληνοτουρκικής έντασης. Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. Άντρο Κυπριανού.

Διαβάστε επίσης:

*Φωτογραφίες: Getty / Ideal Images

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider