Στενότερη εποπτεία σε κοινωφελείς περιουσίες και σχολάζουσες κληρονομιές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενότερη εποπτεία σε κοινωφελείς περιουσίες και σχολάζουσες κληρονομιές
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ασχολείται συστηματικά από το 2013 με τις κοινωφελείς περιουσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Ποιο σφικτή εποπτεία σε κοινωφελείς περιουσίες, εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές θέλει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και τις περιουσίες των σχετικών κληροδοτημάτων και κληρονομιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ασχολείται συστηματικά από το 2013 με τις κοινωφελείς περιουσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν ο εισηγητής του νόμου 4182/2013 που εκσυγχρόνισε το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Προ μηνός το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση που προβλέπει την χορήγηση υψηλής αμοιβής σε όσους ιδιώτες αποκαλύψουν προς τις αρμόδιες αρχές ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν εμφανίζουν κληρονόμο και άρα θα έπρεπε να περιέλθουν στην κατοχή του Δημοσίου.

Απαραίτητη η γνωστοποίηση κοινωφελών περιουσιών ή κληρονομιών

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική απόφαση οποιοσδήποτε γνωρίζει περιπτώσεις κοινωφελών περιουσιών ή κληρονομιών οφείλει να τις γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση την Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενέργεια για την οποία δικαιούται χρηματική αμοιβή που μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας.

Αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν στάθηκε μόνον σε αυτή την πρωτοβουλία. Χθες εκδόθηκε απόφαση που προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την εκπόνηση οδηγού για τη διενέργεια των ελέγχων των κοινωφελών περιουσιών, εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών.

Η οκταμελής ομάδα εργασίας θα πρέπει μέχρι την 31η Μαΐου 2020 να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του οδηγού, προς υποβοήθηση του έργου των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (Δ.Υ.Ε.Ε.) που διενεργούν τους εν λόγω ελέγχους σε κοινωφελείς περιουσίες, εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider