Τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές με το πολυνομοσχέδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές με το πολυνομοσχέδιο

Διατάξεις για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού» χρήματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για τη διασφάλιση του αφορολόγητου ορίου, για μισθωτούς και συνταξιούχους, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, το οποίο σημαίνει ότι εντός του Ιανουαρίου όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα POS. «Αγκάθι» αποτελούν, ωστόσο, οι ιδιαίτερα υψηλές προμήθειες που ζητούν οι τράπεζες από τις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές μέσω καρτών, οι οποίες κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στις συναλλαγές των φορολογουμένων είναι οι εξής δύο:

1. «Χτίσιμο» του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2016, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θέλουν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με διατραπεζικές μεταφορές.

Οι συναλλαγές αφορούν καταναλωτικά ή μη αγαθά, όπως –εκτός από τις αγορές στα καταστήματα- πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τον ίδιο λογαριασμό ή περισσότερους. Τα στοιχεία των συναλλαγών θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών.

2. Απευθείας σύνδεση των ταμειακών μηχανών

Υλοποίηση ενός σχεδίου που για πολύ καιρό έχει «μείνει» στα χαρτιά προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο. Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxisnet αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε επιχειρήσεις που είναι «ύποπτες» για υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί κ.λπ. Έως τη λήξη του 2016 αναμένεται να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider