Επίδομα 400 ευρώ: Οι δύο αιτήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες- Αποχωρούν από το διάλογο οι δικηγόροι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 400 ευρώ: Οι δύο αιτήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες- Αποχωρούν από το διάλογο οι δικηγόροι

Δύο ηλεκτρονικές αιτήσεις, στην ΕΡΓΑΝΗ και στο myBusinessSupport, θα πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες που πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.

Αρχικά θα πρέπει οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση- αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». 

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το επίδομα σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς κ.α.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων πως η στόχευση του μέτρου αφορά στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), γι' αυτό και θα θεσπιστούν κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020,
  • απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Αποχωρεί από τον διάλογο ο ΔΣΑ

Στο μεταξύ σε πλήρη διάσταση με την κυβέρνηση βρίσκονται οι δικηγόροι, όσον αφορά στο έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τον διάλογο μετά από τις τελευυταίες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Την δυσαρέσκειά του από τις τελευταίες επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ενημέρωσε με ανάρτησή του πως οι δικηγόροι αποχωρούν από τον διάλογο.    

«Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου», υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός.      

insider

 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider