Επίδομα 534 ευρώ: Πως δηλώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου- Τι ισχύει για το λιανεμπόριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Πως δηλώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου- Τι ισχύει για το λιανεμπόριο

Ξεκινάει από αύριο Τρίτη η υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των αναστολών συμβάσεων Ιανουαρίου για τους εργαζόμενους, ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τις αναστολές Δεκεμβρίου για όσους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Ειδικά για τον Ιανουάριο που επανεκκινεί το λιανεμπόριο, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, όταν οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές με κρατική εντολή και μια δεύτερη δήλωση για την περίοδο 18-31 Ιανουαρίου, κατά την οποία είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Άλλωστε όπως ξεκεθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τα καταστήματα παρότι ανοίγουν από σήμερα θεωρούνται πληττόμενα, οπότε χαίρουν όλων των ευεργετικών μέτρων της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι αναστολές σύμβασης, η μείωση του ενοικίου κλπ.

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα "ευεργετήματα" που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τις αναστολές συμβάσεων, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το σύνολο των εργαζόμενων τους, δηλαδή έως και το 100%. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών κλπ.

Όσοι εργαζόμενοι επανέλθουν στη δουλειά τους από σήμερα, ενώ ήταν από 1η Ιανουαρίου μέχρι 17 Ιανουαρίου σε αναστολή, θα λάβουν 303 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος και το υπόλοιπο του μισθού τους από τον εργοδότη.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες

  • Στην περίπτωση που οι εργοδότες «ξεπαγώσουν» από σήμερα το σύνολο του προσωπικού τους που ήταν σε αναστολή, υποβάλλουν μόνο μια δήλωση για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή (π.χ. 1-17 Ιανουαρίου).
  • Στην περίπτωση που βγάλουν από την αναστολή μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων τους και διατηρήσουν ένα άλλο τμήμα σε αναστολή σύμβασης, τότε υποβάλλουν δύο δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μια για την περίοδο που η επιχείρηση ήταν κλειστή με κρατική εντολή δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, δηλώνοντας μόνο εκείνους που παραμένουν σε αναστολή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να καθορίσουν στο ειδικό πεδίο «κατηγορία υπαγωγής» αν τα διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν περίοδο κατά την οποία το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής ή στην κατηγορία πληττόμενο. Το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου - Τα νέα δεδομένα για περιοχές σε lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider