Πώς βλέπουν τα ξένα funds τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βλέπουν τα ξένα funds τις επενδύσεις στην Ελλάδα

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων του εξωτερικού για τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, όπως προκύπτει από επαφές που είχε το insider.gr στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 13ου Roadshow της ΕΧΑΕ.


Οι επενδυτές διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της την κρίση και έχει επανέλθει στην κανονικότητα. «Περίμενα ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, αλλά διαπιστώνω ότι αυτό δεν ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος σουηδικού fund στο περιθώριο των συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των 620 συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος αντιστοιχεί σε νεοεμφανιζόμενα funds –hedge funds ή όχι– τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εταιρείες μικρής/μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αναμένεται να επικεντρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον εκ μέρους των διεθνών επενδυτών που «κοιτάζουν» το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Για τους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, εκτός από τα χαρακτηριστικά των επιμέρους μετοχών, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μακροοικονομικοί παράγοντες προκειμένου μια αγορά να είναι επιλέξιμη για επενδύσεις. Στο ραντάρ των ξένων funds μπαίνουν μια σειρά από μεγέθη, όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη.

«Οι Έλληνες δεν έχουν αγοραστική δύναμη»

Εκπρόσωπος fund με έδρα το Λονδίνο και 1 δισ. λίρες υπό διαχείριση ενεργητικό ανέφερε στο insider.gr ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η καταναλωτική πίστη είναι «νεκρή». «Πώς θα επενδύσουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις όταν οι Έλληνες δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα τους;», είπε χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω fund τοποθετήθηκε στην ελληνική αγορά πριν από τρία χρόνια και ενδιαφέρεται κυρίως για επενδύσεις στον τουρισμό και την αγορά real estate. Ειδικά ως προς τα ακίνητα, ο ίδιος διαχειριστής διαπιστώνει ότι ναι μεν η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν σε πλειστηριασμό. «Με το δεξί χέρι αγοράζουν ό,τι πουλάνε με το αριστερό. Τι θα γίνει αν οι επόπτες απαγορεύσουν στις τράπεζες να συνεχίσουν τις μαζικές αγορές ακινήτων;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν κοιτάζουμε τις τράπεζες»

«Δεν εξετάζουμε επενδύσεις σε τράπεζες. Θεωρούμε ότι δικαίως είναι distressed οι τραπεζικές μετοχές και δεν πιστεύουμε ότι είναι φθηνές –υπάρχει λόγος που οι τιμές βρίσκονται εκεί που βρίσκονται», ήταν η τοποθέτηση fund manager που έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σουηδός διαχειριστής εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες «σέρνουν το ντενεκεδάκι» -κατά την αγγλική έκφραση, ή χρονοτριβούν κατά το ελληνικότερο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Πράγματι, το κλίμα στους διαδρόμους του The Mayfair Hotel, όπου διοργανώθηκε το Roadshow, ήταν βαρύ για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς ο δυσθεώρητος όγκος των κόκκινων δανείων δεν αφήνει περιθώρια για εξυγίανση του κλάδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φόρων στο ενεργητικό των τραπεζών. Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι θέτουν προσκόμματα στη βελτίωση της κερδοφορίας των ιδρυμάτων και υπονομεύουν την ελκυστικότητά των μετοχών τους.

«Δεν ακουμπάμε τις τράπεζες» ήταν η δήλωση εκπροσώπου ελβετικού fund που τοποθετείται κυρίως σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποήσης και δηλώνει ευχαριστημένος από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει αισιόδοξος για τις επενδυτικής προοπτικές της χώρας.

«Πολύ αξιόλογες οι ελληνικές επιχειρήσεις»

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα εδώ [σ.σ. στο Roadshow] είναι πολύ αξιόλογες διότι έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτό κάτι λέει. Οι σουηδικές εταιρείες επ’ ουδενί δεν θα τα είχαν καταφέρει σε αυτό το περιβάλλον», επισήμανε εκπρόσωπος σουηδικού fund, ο οποίος κατ’ άλλα εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider