Αυξάνονται από σήμερα 236.274 συντάξεις επικούρησης - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται από σήμερα 236.274 συντάξεις επικούρησης - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά
Αυξήσεις άνω των 100 ευρώ θα δουν οι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που είχαν υποστεί τις πιο μεγάλες απώλειες το 2016.

Με καθαρή μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 75 ευρώ (προ φόρου) πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 236.274 συνταξιούχων, οι νέες αυξημένες επικουρικές τους συντάξεις.

Συνολικά πληρώνονται σήμερα 1,25 εκατομμύρια επικουρικές, αλλά οι αυξήσεις αφορούν κυρίως 236.274 συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν αύξηση, καθώς είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 με βάση το ν.Κατρούγκαλου, επειδή τότε το άθροισμα της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Αυξήσεις θα δουν κυρίως μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζουπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.ά.

Στα «ρετιρέ» (με αυξήσεις άνω των 100 ευρώ) ανήκουν οι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που είχαν υποστεί τις πιο μεγάλες απώλειες το 2016, πρώην ναυτικοί, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εμποροϋπάλληλοι.

Στον αντίποδα, μικρές αυξήσεις θα λάβουν πρώην εργαζόμενοι του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, του Δημοσίου, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις που δίνονται σήμερα δεν αφορούν αιτήσεις επικουρικής σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής, ενώ συμπεριλαμβάνουν και κάποιες συντάξεις που αποδόθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2016 μειωμένες, αλλά ήταν αιτήσεις έως 31/12/2014. Από 1/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους.

Από Οκτώβριο και τα αναδρομικά

Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις προβλέπονται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019.

Εκτός από τις μηνιαίες αυξήσεις που δικαιούνται, οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν και αναδρομικά 8 μηνών, δηλαδή για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την 1η Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείο Εργασίας, τα αναδρομικά θα εξοφληθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο σε μια εφάπαξ πληρωμή.

Για να υπολογίσουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν επί 8 το επιπλέον ποσό που θα δουν σήμερα στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος λάμβανε επικουρική 155 ευρώ και τώρα θα εισπράξει 192 ευρώ, θα έχει αύξηση 37 ευρώ. Δικαιούται αναδρομικά 296 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider