Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις από τις 2 Ιουνίου - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις από τις 2 Ιουνίου - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά
Τα αναδρομικά θα καταβληθούν με εφάπαξ πληρωμή το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Αυξήσεις και αναδρομικά 12 μηνών θα λάβουν οι 250.000 περίπου συνταξιούχοι, που οι επικουρικές τους συντάξεις υπέστησαν μειώσεις με το νόμο Κατρούγκαλου, κατά εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν στις 2 Ιουνίου και θα αφορούν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ.

Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι μικτά 99,57 ευρώ το μήνα, ενώ τα αναδρομικά αυτών των αυξήσεων που προέκυψαν από την 1η Οκτωβρίου 2019 – όταν αποφασίστηκε από το ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου – θα καταβληθούν με εφάπαξ πληρωμή το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Αυξήσεις θα δουν μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζουπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.ά. Οι αυξήσεις δεν αφορούν αιτήσεις επικουρικής σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής.

«Με συνέπεια και σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνησή μας υλοποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 και τις ευεργετικές αλλαγές που φέρνει στους συνταξιούχους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, διορθώνουμε την αντισυνταγματική περικοπή- σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας- των επικουρικών συντάξεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ και από τις 2 Ιουνίου επαναφέρουμε το ύψος των συντάξεων στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα σε περίπου 250.000 συνταξιούχους.

Το εγχείρημα της πληρωμής τους εν μέσω πανδημίας ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο, γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Διοίκηση και το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ που το έφεραν εις πέρας» , δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider