Επίδομα γέννας: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα γέννας: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ
Η πρώτη δόση του επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού.

Προς ψήφιση τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις», που αναμορφώνει τους όρους χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων και εισάγει το νέο επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση του επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη γέννησή του.

Συνεπώς για τα μωρά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα, η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ πρόκειται να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για μία οικογένεια που αποκτά πρώτη φορά παιδί είναι να έχει μεικτό εισόδημα ετησίως έως 70.000 ευρώ, ώστε να δικαιούται το επίδομα.

Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τους δικαιούχους, τις αιτήσεις και την πληρωμή του επιδόματος γέννας είναι έτοιμη και θα υπογραφεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ έτοιμη είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα θα χορηγείται σε περισσότερα από 80.000 ζευγάρια κάθε χρόνο, εκτός από εκείνα με πολύ υψηλά εισοδήματα και στόχο θα έχει την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Υπολογίζεται πως θα καλύψει πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020 και δικαιούχοι του θα είναι η μητέρα του παιδιού, ή ο πατέρας, αλλά και κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Αλλαγές στα επιδόματα

Με το νομοσχέδιο αναμορφώνονται επίσης οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) ως εξής:

- Συνδέεται για πρώτη φορά η χορήγηση επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείο.

- Η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών, από τα πέντε που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα.

- Τέλος, θεσπίζεται ενιαία μέρα πληρωμής όλων των επιδομάτων, η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα, ώστε να διευκολύνεται ο καλύτερος προγραμματισμός των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και των αρμόδιων αρχών.

Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider