«Κεφάλια» πιθανότατα θα πέσουν στις φορολογικές υπηρεσίες, μετά το φιάσκο των εκκαθαριστικών για τις οφειλές συνταξιούχων που δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013.

Οι φορολογικές υπηρεσίες περίμεναν να φτάσουν στα όρια της παραγραφής οι σχετικές οφειλές προκειμένου να αναζητηθούν, ενώ οι εφοριακοί αντιδράσανε μάλλον αδικαιολόγητα όταν κλήθηκαν από την ηγεσία της ΑΑΔΕ να επιταχύνουν τους ελέγχους για την βεβαίωση των σχετικών φόρων που δεν αποδόθηκαν.

Εκκαθαρίσεις γεμάτη λάθη

Αλλά όταν τελικά πήρανε εμπρός, δρομολόγησαν εκκαθαρίσεις που αποδείχτηκαν γεμάτες λάθη και εκθέτουν τη φορολογική διοίκηση. Όχι την ηγεσία της ΑΑΔΕ, αλλά τους υφισταμένους που δείχνουν ότι δεν μπορούν να πράξουν θέματα απλά και αυτονόητα με τον χρόνο παραγραφής τους.

Η προσοχή των ελεγκτών της ΑΑΔΕ επικεντρώθηκε σε 155.000 υποθέσεις, για τις οποίες από έναν πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μόνο σε 71.000 έπρεπε να γίνει επανακκαθάριση.

Στις υπόλοιπες, όπως φάνηκε από τα στοιχεία, είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις καταβολής φόρου για τα αναδρομικά που είχαν ληφθεί, παρότι αυτό δεν φαινόταν αρχικά στο σύστημα του Τaxis. Ετσι έγινε εκκαθάριση στις 71.000 φορολογικές δηλώσεις κατά την οποία βεβαιώθηκε ο φόρος των 93 εκατ. ευρώ. Αλλά αποδείχθηκε πως η συγκεκριμένη εκκαθάριση είχε πολλά λάθη…