Brexit: Έξι επενδυτικοί οίκοι αποκωδικοποιούν το μέλλον της Βρετανίας – Όλα τα σενάρια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Έξι επενδυτικοί οίκοι αποκωδικοποιούν το μέλλον της Βρετανίας – Όλα τα σενάρια
Την ώρα που σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Brexit βρίσκεται ακόμη «στον αέρα», ένα είναι το σίγουρο: Όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Με μια νέα παράταση στις βαλίτσες της – ως τις 31 Οκτωβρίου 2019 – επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δει όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές συνολικά να απορρίπτεται από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το Brexit, ωστόσο τώρα κέρδισε κάτι περισσότερο από έξι μήνες ακόμη, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια οριστική συμφωνία.

Την ώρα που σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Brexit βρίσκεται ακόμη «στον αέρα», ένα είναι το σίγουρο: Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Από το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών, την πιθανότητα ενός «ήπιου» Brexit μέχρι και το σενάριο οριστικής αναβολής του Brexit, όλα είναι «στο τραπέζι».

Το ενδεχόμενο, επίσης, η Βρετανία να αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία συμφωνία, συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες.

Τι προβλέπουν όμως οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι για το μέλλον του Brexit και της Βρετανίας;

UBS

Οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό σενάριο για την Τερέζα Μέι είναι να οδηγηθεί σε παραίτηση, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές στη Βρετανία. Η UBS επισημαίνει πως η παράταση των διαδικασιών μέχρι τον Οκτώβριο θα διατηρήσει τις πιέσεις προς τη βρετανική οικονομία.

Commerzbank

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως μετά τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές, οι οποίες όμως θα αυξήσουν το αίσθημα διχασμού στη Βρετανία. Όπως διαπιστώνει η Commerzbank, οι αγορές είχαν για αρκετό καιρό, σε μεγάλο βαθμό, αγνοήσει τον «θόρυβο» που έχει προκαλέσει το Brexit, ωστόσο, ως φαίνεται, σταδιακά η νευρικότητα κατακλύζει τα χρηματιστηριακά ταμπλό. Η γερμανική τράπεζα δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες στο ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit, ωστόσο δεν θεωρεί βέβαιο ούτε ένα νέο δημοψήφισμα, ούτε τη διενέργεια εκλογών. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με την Commerzbank, έγκειται αλλού: Στο ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ανάκαμψη ούτε της βρετανικής οικονομίας, ούτε της στερλίνας.

Societe Generale

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η νέα παράταση για το Brexit δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στις εξελίξεις. Η αβεβαιότητα πράγματι πλήττει τη βρετανική οικονομία και σιγά σιγά οι αγορές εισέρχονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Στην κατάσταση του «μένουν με το στόμα ανοιχτό και δεν ξέρουν τι να κάνουν», περιγράφουν με νόημα οι αναλυτές της Societe Generale. Ωστόσο προβλέπουν πως η στερλίνα είναι πιο πιθανό να κινηθεί ανοδικά προσεχώς, παρά πτωτικά.

Citi

Για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα οι εκλογές φαντάζουν ως το πιο λογικό σενάριο με στόχο την «επανεκκίνηση» μιας διαδικασίας που έχει, πολλούς μήνες τώρα, βαλτώσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιλογές για την Τερέζα Μέι. Οι αναλυτές της Citi προβλέπουν «παρέμβαση» της Bank of England, με αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Αύγουστο και με στόχο τη θωράκιση της βρετανικής οικονομίας.

Rabobank

Οι αναλυτές της Rabobank εστιάζουν περισσότερο στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο στη στάση της Βρετανίας. Όπως επισημαίνουν, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μην δοθεί σε κανέναν η εντύπωση πως η ΕΕ πιέζει τη Βρετανία για μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Deutsche Bank

Η γερμανική τράπεζα σημειώνει πως αυξάνονται συνεχώς οι πιθανότητες για διενέργεια εκλογών στη Βρετανία, ενώ δηλώνει πεπεισμένη πως το Brexit θα συνεχίσει για καιρό να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider