Πρώτη κατοικία: «Άλμα» στις 70.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα-Γέφυρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: «Άλμα» στις 70.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα-Γέφυρα
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος και εκτιμούν ότι οι αιτήσεις θα υπερβούν κατά πολύ τις 100.000 έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κάθετα αυξάνονται οι αιτήσεις στις ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα» που προσφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κορονοπληγέντες, ξεπερνώντας τις 70.000 αιτήσεις σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος που ήρθε να διαδεχθεί την προηγούμενη –αποτυχημένη– πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία. Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 100.000, δεδομένης της τάσης των ενδιαφερόμενων να σπεύδουν την τελευταία στιγμή.

Το ευνοϊκό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση δόσης από το Κράτος που μπορεί να αγγίξει έως και το 90% το πρώτο τρίμηνο για τους οικονομικά ασθενέστερους και έχει διάρκεια εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την πανδημική κρίση, η εννεάμηνη επιδότηση ανέρχεται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο και σταδιακά μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα στο 80% και το 70%), αλλά πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο και για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (επιδότηση 80% στο πρώτο τρίμηνο, 70% στο δεύτερο και 60% στο τρίτο). Το δε υψηλό εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα (εισόδημα 57.000 ευρώ ετησίως για μια πενταμελή οικογένεια), διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

Win-win για οφειλέτες και πιστωτές

Διπλά κερδισμένοι είναι οι οφειλέτες και οι τράπεζες από τη νέα προστασία, αφού οι «κόκκινοι» δανειολήπτες γλιτώνουν τον πλειστηριασμό, ενώ ανταμείβονται και οι συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια λόγω της πανδημικής κρίσης.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα λαμβάνουν σταθερές εισροές λόγω της κρατικής επιδότησης που δεσμεύει τον οφειλέτη να εξυπηρετεί το δάνειό του -το οποίο ρυθμίζεται με ευνοϊκούς και, το κυριότερο, επίκαιρους όρους που υπαγορεύουν τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, οι συστημικές τράπεζες «τρέχουν» καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών τους ενθαρρύνοντάς τους να υποβάλλουν αίτηση για το στεγαστικό ή επιχειρηματικό τους δάνειο που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία τους.

Αντίστοιχες καμπάνιες κάνουν και οι εταιρείες είσπραξης κόκκινων απαιτήσεων (servicers), όπως επιβεβαιώνει στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου. Είναι ένας νόμος win-win για οφειλέτη και πιστωτή, αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, και εκτιμά ότι η απήχηση θα είναι σημαντική στο τέλος της ημέρας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα-γέφυρα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς ο υπερχρεωμένος οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο «δεύτερης ευκαιρίας» αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η προστασία του, σε περίπτωση που τα χρέη του υπερβαίνουν την οικονομική του θέση. Θυμίζεται ότι ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2021 καταργώντας όλους τους προηγούμενους νόμους για τη διαχείριση όλων των χρεών, όπως ο νόμος Κατσέλη, ο υφιστάμενος πτωχευτικός κώδικας κ.λπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider