Στουρνάρας: Ευρωομόλογο ή κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Ευρωομόλογο ή κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι ο ESM έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει, ωστόσο «η χορήγηση πιστωτικών γραμμών υπό όρους δεν είναι το απαραίτητο εργαλείο σε μια πανδημία».

«Σήμα κινδύνου» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη, υπό το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού, κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια νέα κρίση χρέους, εάν οι κυβερνήσεις δεν στηρίξουν τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω μιας κοινής δημοσιονομικής ‘απάντησης’, ώστε να στηριχθεί η οικονομία», δηλώνει στο Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκφράζει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν τις διαφωνίες και να προχωρήσουν σε μια «ισχυρή συμμαχία» στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Βloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. «Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Σκέψεις που αφορούν στον ηθικό κίνδυνο δεν πρέπει να καθορίζουν τις δράσεις μας τη δεδομένη στιγμή», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

ESM

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε και για το θέμα χρήσης κεφαλαίων του ESM. Όπως εξήγησε, ο ESM έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει, ωστόσο «η χορήγηση πιστωτικών γραμμών υπό όρους δεν είναι το απαραίτητο εργαλείο σε μια πανδημία».

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί την πιο κοινή δράση απέναντι σε έναν κοινό εχθρό», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών θα επιδεινωθεί, αλλά και ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider