Αρνητικό πρόσημο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό πρόσημο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2019
Με πτώση της τάξης του (-)2,2% στην Πληρότητα, του (-)1.4% στο RevPar «έκλεισε» το 2019.

Με πτώση της τάξης του (-)2,2% στην Πληρότητα, του (-)1.4% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και με οριακή θετική αλλαγή (0,9%) στη Μέση Τιμή Δωματίου «έκλεισε» το 12μηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας επισφραγίζοντας την υπερπροσφορά ξενοδοχειακών κλινών στην πρωτεύουσα, κάτι που εδώ και καιρό ομολογούν παράγοντες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2019 «έκλεινε» αρνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, σε ποσοστά που ανά περιόδους άγγιξαν και το -8,8%. Ωστόσο την απόδοσή των αθηναϊκών ξενοδοχείων έσωσαν οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος, οι οποίοι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

overall performance hotels athens

Ωστόσο η πτωτική τάση στην πληρότητα των ξενοδοχείων δεν άγγιξε μόνο την Αθήνα αλλά και το Παρίσι και την Ρώμη, πόλεις που σημείωσαν -2,3% και -0,4% αντίστοιχα το 2019. Στον αντίποδα δυναμική ήταν η επανατοποθέτηση πόλεων που είχαν καταγράψει κάποια υποχώρηση ή στασιμότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Μαδρίτη κατέγραψαν αύξηση πληρότητας +3,9%, +3,1% και +1,9% αντίστοιχα ενώ παρουσίασαν άνοδο και στη Έσοδο ανά Δωμάτιο (RevPar) των ξενοδοχείων +13,6%, + 11,2% και +12.8% αντίστοιχα.

revpar hotels athens 2019

Οι επιδόσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχείων μαρτυρούν την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, σε όλους τους τύπους καταλυμάτων, καθώς και τις αλλαγές στην σχέση προσφοράς – ζήτησης, που οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτές, όπως επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής.

«Από πλευράς μας, επισημαίνουμε γι άλλη μια φορά πως η Αθήνα ως αποδέκτης του μεγαλύτερου όγκου αφίξεων, ως η σημαντικότερη διεθνής «πύλη εισόδου» στη χώρα μας και ως πόλος έλξης ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, αξίζει προσοχής και δικής της στρατηγικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής προσφοράς της - και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την ποιότητά της», αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής.



Παράλληλα η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για συνεργασία για την σωστή διαχείριση του προορισμού. «Οι πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, δεν συνάδουν ούτε με τη δυναμική της πόλης, ούτε με την προοπτική της, ούτε με το όραμα όλων - όσοι επένδυσαν ή επενδύουν σε αυτήν. Απαιτείται λοιπόν η συνεργασία όλων για την διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνας, ταυτόχρονα με τις όντως πολλά υποσχόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της σύγχρονης και ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας της πόλης που δρομολογούνται – οι οποίες, ωστόσο, θα έπρεπε ήδη να αποτελούν καθημερινότητά μας» τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider