Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα μηνύματα που εστάλησαν, χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στο 13033 από πολίτες που ήθελαν να μετακινηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.  

Εξ αυτών μάλιστα το 65%, περίπου 650.000 μηνύματα είχαν την σωστή μορφή και οι πολίτες που ήθελαν να μετακινηθούν εξυπηρετήθηκαν άμεσα. Να σημειωθεί ότι για να είναι έγκυρο ένα μήνυμα, χρειάζεται μόνο τον αριθμό, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατούνται δεδομένα στην κυβέρνηση ή στους τηλεποικοινωνιακούς παρόχους. Το μήνυμα δρα σαν απόκομμα, αντί του χαρτιού.

Ωστόσο ο ακριβής αριθμός των ατόμων που κυκλοφόρησαν δεν μπορεί να γίνει γνωστός γιατί πέρα από το SMS υπάρχει και η δυνατότητα συμπλήρωσης έγγραφης φόρμας, την οποία ο μετακινούμενος πρέπει να φέρει απαραιτήτως μαζί του μαζί με την ταυτότητά ή το διαβατήριό του.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, όποιος δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα forma.gov.gr για να αιτιολογήσει την μετακίνησή του μέσω της φόρμας Τύπου Α’ ή Β’ γιατί υπάρχει ανάγκη να βγει από το σπίτι του, μπορεί να αποστέλλει γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το μήνυμα στο 13033

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.