Galaxy Fold: Πώς κατέρρευσε το όνειρο του αναδιπλούμενου τηλεφώνου της Samsung

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Galaxy Fold: Πώς κατέρρευσε το όνειρο του αναδιπλούμενου τηλεφώνου της Samsung
Επ αόριστον αναβολή πήραν οι μεγάλες προσδοκίες της Samsung.

Η πρώτη παρουσίασή του έγινε με χαμηλό φωτισμό για να μην αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειές του, οι φήμες που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν συνοδεύτηκαν από αμέτρητα σχόλια, δημοσιεύματα, ενθουσιασμό. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά, αφού ένα κινητό με οθόνη που διπλώνει είναι η καινοτομία που αναζητούσε εδώ και καιρό η βιομηχανία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Στις 20 Φεβρουαρίου οι λάτρεις της τεχνολογίας έμειναν καθηλωμένοι μπροστά από τις οθόνες τους για να δουν το μεταβαλλόμενου μεγέθους θαύμα… Ωστόσο ακόμα κι όσοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο παρακολούθησαν την παρουσίασή του μέσα από γιγαντοθόνη και είδαν το κινητό από απόσταση. Παρόλη την προσμονή το Galaxy Fold, έδωσε το προβάδισμα της πρωτοπορίας στην νοτιοκορεατική εταιρεία τεχνολογίας και κατάφερε να της το πάρει πίσω μέσα σε λίγες ημέρες, όταν το συναρπαστικό gadget του μέλλοντος εξελίχθηκε σε καταστροφή.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ήταν τον Νοέμβριο του 2018 όταν η Samsung ανακοίνωσε την ιδέα για ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο, διαφορετικό από όσα είχαμε δει στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των προγραμματιστών της στο Σαν Φρανσίσκο η εταιρεία παρουσίασε την νέου τύπου οθόνη, ονόματι «Infinity Flex», η οποία διπλώνει χωρίς να σπάει χάρη στην οποία θα γεννιόταν το νέο τηλέφωνο. Χωρίς να αποκαλύψει το όνομα αυτού πληροφόρησε το κοινό της ότι σύντομα θα ακούσει νέα γι' αυτό.

Μάλιστα η νοτιοκορεατική εταιρεία έδωσε μια μικρή γεύση του τηλεφώνου, ωστόσο κράτησε τα φώτα της αίθουσας κλειστά ώστε να μην αποκαληφθούν περισσότερες από τις επιθυμητές λεπτομέρειες.

Οι επόμενοι μήνες πέρασαν χωρίς νέα σχετικά με το αναδιπλούμενο τηλέφωνο. Ο κορεατικός γίγαντας επικεντρώθηκε στις άλλες κατηγορίες συσκευών, όπως τηλεοράσεις και λοιπές οικιακές συσκευές, κατά τη διάρκεια του Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας τον Ιανουάριο.

Ωστόσο τον Φεβρουάριο, λίγες μόλις ημέρες πριν την επόμενη μεγάλη έκθεση τεχνολογία που διοργανώνεται ετησίως στην Βαρκελώνη, τo Μobile World Congress 2019, διοργάνωσε την παρουσίαση «Unpacked» όπου και αποκάλυψε το Galaxy Fold.

Εκείνο το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου η συσκευή αποκαλύψθηκε σε ένα κατάφωτο αμφιθέατρο και η επίδειξη της λειτουργίας του διήρκεσε αρκετά. Επί της ουσίας αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Samsung απέδειξε στο κοινό της ότι το αναδιπλούμενο τηλέφωνό της είναι ένα υπαρκτό προϊόν που ετοιμάζεται να κοντεύει να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών.

Η συσκευή έκανε ό, τι είχε υποσχεθεί η εταιρεία, δίπλωνε και λειτουργούσε όπως ένα σύγχρονο smartphone. Όμως και αυτή τη φορά, η Samsung δεν επέτρεψε στους παρευρισκόμενους να πιάσουν στα χέρια τους το νέο τηλέφωνο, παρότι είχαν πρόσβαση σε όλα τα άλλα μοντέλα που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα η εταιρεία (τα Galaxy S10 και S10e).

Η συσκευή θα κόστιζε το αστρονομικό ποσο των 1.980 δολαρίων και θα ήταν έτοιμη για παράδοση στις 26 Απριλίου. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως η ημερομηνία ήταν πολύ κοντινή εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η Samsung θα προλάβει να μετατρέψει αυτό το πρωτότυπο σε καταναλωτικό προϊόν τόσο σύντομα.

Στα μέσα Απριλίου, λίγο πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία του Galaxy Fold όλα έμοιαζαν έτοιμα και η Samsung αποφάσισε να δώσει μερικές συσκευές σε συντάκτες τεχνολογίας και διάσημους bloggers για να αναζωπυρώσουν με τις κριτικές τους τις προσδοκίες του κοινού.

Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές και οι κριτικές διθυραμβικές για αυτό το νέο θαύμα που συν τοις άλλοις παίρνει και τηλέφωνο. Δεν διήρκεσαν όμως πολύ. Λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύματα που έδειχναν το τηλέφωνο να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών και φυσικά στην τιμή του, που είναι διπλάσια εν συγκρίσει με τις ναυαρχίδες άλλων εταιρειών, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από τα περίπου 12 αναδιπλούμενα τηλέφωνα που μοίρασε η εταιρεία ανά τον κόσμο τουλάχιστον 4 χάλασαν, σε κάποια έσπασε η οθόνη από την χρήση και σε κάποια άλλα η οθόνη παρουσίασε προβλήματα επειδή οι χρήστες έβγαλαν το δεύτερο προστατευτικό αυτοκόλλητό της.

Η αμφιβολία που δημιουργήθηκε στους χρήστες ήταν αρκετή για να ωθήσει την εταιρεία να καθυστερήσει την κυκλοφορία του Samsung Galaxy Fold, μέχρι να λύσει το πρόβλημα με την οθόνη. Την εβδομάδα που μας πέρασε όμως, η εταιρεία έστειλε ένα μήνυμα σε όσους έχουν προπαραγγείλει την συσκευή που έλεγε μπορούν να ακυρώσουν άμεσα τις παραγγελίες σε διαφορετική περίπτωση κι αν η συσκευή δεν έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος Μαΐου οι παραγγελίες θα ακυρώνονται αυτόματα.

Η παράταση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου και κανείς δεν γνωρίζει πλέον αν και πότε το καινοτόμο τηλέφωνο θα μπορέσει να τοποθετηθεί στα ράφια των καταστημάτων. Η ζημιά βέβαια στην φήμη της εταιρείας ήταν μεγάλη, και η πρωτοπορία ίσως κοστίσει την πρωτοκαθεδρία της στις πωλήσεις ειδικά αν ο βασικός ανταγωνιστής της καταφέρει να κυκλοφορήσει την δική του αναδιπλούμενη και λειτουργική εκδοχή έξυπνου τηλεφώνου νωρίτερα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider