Συμμάχους στον πόλεμο κατά της Huawei αναζητούν οι ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμμάχους στον πόλεμο κατά της Huawei αναζητούν οι ΗΠΑ
Εξετάζουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε χώρες που αναπτύσσουν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα χωρίς εξοπλισμό από την κινεζική εταιρεία.

Να αποφεύγουν τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της κινεζικής Huawei συμβουλεύουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ οι ΗΠΑ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Μάλιστα η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποκτήσει συμμάχους στον αμερικανικοκινεζικό αυτό πόλεμο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής βοήθειας για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών σε χώρες που αποφεύγουν τον κινεζικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε την πίεση στον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, ο οποίος ελέγχεται ήδη από οργανισμούς πληροφοριών της Δύσης για τους δεσμούς που διατηρεί με την κυβέρνηση της Κίνας και τη πιθανότητα ο εξοπλισμός που πουλά να χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.

Οι υπάλληλοι των ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει τους κυβερνητικούς ομολόγους τους και τα στελέχη των εταιρειών τηλεπικοινωνίας σε φιλικές χώρες όπου χρησιμοποιούν ήδη τον εξοπλισμό της Huawei ευρέως. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση σε αυτή την επικοινωνία τονίζουν ότι ο εξοπλισμός αυτός θα μπορούσε να θέσει θέμα ασφαλείας του κυβερνοχώρου , σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της WSJ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την Huawei να προμηθεύσει με εξοπλισμό κυβερνητικούς οργανισμούς κι αμερικανού εργολάβους δικτύων.

Την ίδια στιγμή και η Αυστραλία προσφάτως απαγόρευσε στην κινεζική εταιρεία να προμηθεύσει με δικό της εξοπλισμό την κατασκευή ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων 5ης γενιά.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal η ανησυχία των ΗΠΑ εντείνεται όταν γίνεται χρήση κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε χώρες που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α., όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, πρόσθεσε η έκθεση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωσή του ότι το τμήμα του παραμένει σε επιφυλακή ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι έχει ήδη υπογράψει 22 εμπορικές συμφωνίες για ανάπτυξη δικτύων 5G.Η κινεζική εταιρεία δεν απάντησε στα εν λόγω δημοσιεύματα της. Ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διατηρεί σχέσεις με υπηρεσίες πληροφοριών οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το Reuters η Huawei είναι μόνο μία από πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της αμερικανικής κυβέρνησης, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται.

Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού της Σενζέν υποχώρησαν κατά 3% ενώ και οι μετοχές της ανταγωνιστικής εταιρείας ZTE Corp του του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν έως και 5,6%,συμπαρασύροντας το σύνολο του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider