Ο κορονοϊός βύθισε τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός βύθισε τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανέβαλαν  επενδύσεις και διακράτησαν μετρητά. 

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) καταδεικνύουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση 49% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ στο σύνολο του 2020 θα υποχωρήσουν έως και 40%.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 (- 7 δισ. δολάρια, από 202 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2019), ενώ οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 61% στα 51 δισ. δολάρια.

Οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων συναλλαγών, επλήγησαν περισσότερο, με τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων να πέφτουν στα 98 δισ. δολάρια, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία το 1994.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανέβαλαν επενδύσεις και διακράτησαν μετρητά.

«Οι παγκόσμιες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από ό, τι περιμέναμε για ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Τζέιμς Ζαν, διευθυντής του τμήματος επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD. Συμπλήρωσε δε πως οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων αναμένεται να μειωθούν κατά 30 έως 40% εφέτος και «μέτρια» το 2021, κατά 5 έως 10%.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider