ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Ο «παλιός γνώριμος» του ελληνικού νοικοκυριού στο τιμόνι της βιώσιμης ανάπτυξης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Ο «παλιός γνώριμος» του ελληνικού νοικοκυριού στο τιμόνι της βιώσιμης ανάπτυξης

Το ελληνικό καταναλωτικό κοινό παρακολουθεί στενά τις δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας που πλαισιώνουν τα προϊόντα που επιλέγουν και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών αποτελεί είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα κριτήριο επιλογής μιας μάρκας έναντι κάποιας άλλης. Αν και η ελληνική αγορά  «αγκάλιασε» με σχετική καθυστέρηση τις στρατηγικές ΕΚΕ, κάτι το οποίο επισπεύσθηκε με την ολοκλήρωση και του σχετικού θεσμικού πλαισίου, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες «είχαν πιάσει το νόημα» από παλιά και τώρα αναλαμβάνουν ηγετική δράση όσον αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως φαίνεται η υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance), αποτελεί πυξίδα τόσο για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών μοντέλων όσο και για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ένα οικείο όνομα που πολλοί το έχουν συνδυάσει με τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια αλλά και με εικόνες της ελληνικής γης αποτελεί ένα σύγχρονο ελληνικό case study επιτυχημένης εταιρικής διακυβέρνησης. Η κ. Αγάπη Παπαδοπούλου, Deputy CEO, Marketing & CSR Director της εταιρείας μιλάει στο Insider.gr για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η εταιρεία την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG.

insider

 

Στηρίζετε στην πράξη το έργο κοινωφελών οργανισμών… Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες το προφίλ της εταιρείας δείχνει ότι η κοινωνική υπευθυνότητα κατευθύνεται προς τα έξω αλλά και προς το εσωτερικό της εταιρείας. Πώς και πόσο θεωρείτε ότι οι Έλληνες καταναλωτές αξιοποιούν τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των επιχειρήσεων; 

Οι καταναλωτές, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο σήμερα γνωρίζουν και έχουν συναίσθηση του αντίκτυπου των επιλογών τους που σχετίζονται με τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν. Ιδιαίτερα δε, σε περιόδους κρίσεων, όπως η τωρινή, η προσοχή του καταναλωτικού κοινού στρέφεται ακόμη περισσότερο κι εντονότερα στις εταιρείες εκείνες που επιδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία.

Στην ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ πιστεύουμε ότι προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η βιώσιμη κοινωνία. Η επιστροφή αξίας στην κοινωνία, μέσα από τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε, αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Έχοντας αυτήν την πεποίθηση ως πυξίδα μας, προσφέρουμε διαχρονικά την έμπρακτη στήριξή μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη με συνέπεια και οδηγό της τις αρχές της αλληλεγγύης, της αγάπης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Συμμετέχετε και στη συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων… 

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συμμετέχει εθελοντικά στη «Συμμαχία για τη Μείωση της σπατάλης των τροφίμων», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Συμμαχία, πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε» και της ΑΒ Βασιλόπουλος, έχει στο πλευρό της ενεργητικά την ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνασπιζόμενα έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ επιχειρήσεων τροφίμων, μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καταναλωτικών οργανώσεων και πολιτειακών φορέων. Έχοντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας την αειφορία, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να συμβάλλουμε σε μία αποτελεσματική και δραστική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των παραγωγών, των μεταποιητών, του εμπορίου, των καταναλωτών και καθενός από εμάς. Απώτερο ζητούμενο είναι να λειτουργούμε όλοι εντός ενός πλαισίου αειφόρου ανάπτυξης που θα ορίζει ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο για εμάς όσο και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Πώς αποτυπώνεται η υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα; 

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, με διαχρονική της δέσμευση τη διάθεση προϊόντων που προάγουν την υγιεινή διατροφή και την ευζωία των καταναλωτών, στέκεται δίπλα στην ελληνική οικογένεια, προσφέροντας προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και καινοτόμα εδώ και 50 χρόνια. Ταυτόχρονα, η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο όλων της των δραστηριοτήτων και με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται υπεύθυνα και με συνέπεια στις προκλήσεις της εποχής, παραμένοντας πιστή στο όραμα και τις αξίες της.

Έτσι, ξεκινώντας από τη συναίσθηση ευθύνης που έχει απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική επιχειρηματικότητα, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ θέτει τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας και ενισχύει διαρκώς την τεχνογνωσία των συνεργαζόμενων παραγωγών της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, αναζητά και εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις, επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες που της επιτρέπουν να διατηρεί την κορυφαία ποιότητα και τη μέγιστη ασφάλεια των προϊόντων Μπάρμπα Στάθης, ελέγχοντας την ίδια στιγμή το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και καταβάλλοντας διαρκείς προσπάθειες για τη μείωσή του.

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ δίνει πρωταρχική σημασία στη θετική επίδρασή της και στο κοινωνικό περιβάλλον. Με διαχρονική συνέπεια και μέσω του προγράμματος διάθεσης δωρεάν προϊόντων, προσφέρει την έμπρακτη στήριξή της σε δεκάδες κοινωφελείς οργανισμούς και κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορηγία καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών και φρέσκων σαλατών, κατά τη διάρκεια του 2020, ξεπέρασε τις 350.000 μερίδες. Με το επιχειρηματικό μοντέλο που η εταιρεία ακολουθεί, υλοποιεί το εταιρικό της όραμα και συμβάλλει ενεργά στην ελληνική οικονομία με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή σαφών κανόνων λειτουργίας και αρχών χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διαφάνεια στη διοίκηση και την ανεξαρτησία στους τρόπους άσκησης διοίκησης και ελέγχου. Η οργανωτική δομή της εταιρείας, με το σύστημα διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το σύστημα «ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία;

Προτεραιότητα της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ διαχρονικά αποτελεί η άριστη συνεργασία της με τους Έλληνες παραγωγούς και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Για τη διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και των παραγωγών, καθώς και της προμήθειας πρώτων υλών άριστης ποιότητας, η συνεργασία της εταιρείας με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της βασίζεται στους 3 πυλώνες: Συμβολαιακή Γεωργία -Γεωργία Ακριβείας -Βέλτιστη Γεωργία μέσω της Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης.

Η βέλτιστη γεωργία αφορά την εποικοδομητική συνεργασία της εταιρείας και των παραγωγών, για την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Έτσι, στο πλαίσιο του συστήματος της Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης, ακολουθούνται πιστά ορθές γεωργικές πρακτικές από την επιλογή των σπόρων και τη σπορά, την ανάπτυξη των φυτών, τη θρέψη και την προστασία τους, μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής. H ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ είναι σε θέση, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής να ελέγχει κάθε στιγμή της ημέρας, 365 ημέρες τον χρόνο, όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, για τα αγροτεμάχια όλων των συνεργαζόμενων παραγωγών και με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των πρώτων υλών των προϊόντων της και εγγυάται τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ασύγκριτης ποιότητας και γεύσης των λαχανικών Μπάρμπα Στάθης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο τραπέζι των καταναλωτών.

Σκοπός τελικά της εφαρμογής του συστήματος της Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης είναι η άσκηση της γεωργίας με όρους που σέβονται το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή και την ποιότητα των προϊόντων.



 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider