ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία
«Η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ».

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ θα κάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την επόμενη δεκαετία με την ενέργεια να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Περδικάρης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ στο Επενδυτικό Forum 2018 που διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Αναφορικά με την επενδυτική ανάκαμψη και τον κλάδο της ενέργειας, σημείωσε ότι από τα 18,7 δις. δυνητικές επενδύσεις σε υποδομές μέχρι το 2023 το 38% αφορά την ενέργεια και σύμφωνα με την έκθεση της Mc Kinsey για την ενέργεια η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ. Μάλιστα, η διασύνδεση των νησιών θα δημιουργήσει συνθήκες για μόνιμη μείωση στην τιμή του ρεύματος, για εκμετάλλευση του πολύ μεγάλου αιολικού δυναμικού (10.000 MW)και ευκαιρίες για επόμενη γενιά μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Περδικάρης στις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, με την ώριμη τεχνολογία των αντλησιοταμιευτήρων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει στην Ευρώπη τον στρατηγικό ρόλο της «μπαταρίας του Νότου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις επενδύσεις του ομίλου, ο κ. Περδικάρης σημείωσε ότι τα χρόνια της κρίσης επένδυσε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 2 δις. ευρώ. «Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες τόσο στην μετοχική μας σύνθεση όσο και από πλευράς στρατηγικών εταίρων σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δις ευρώ για την επόμενη 5ετία, τόσο σε έργα πράσινης ενέργειας όσο και σε έργα αντλησοταμίευσης και παραχωρήσεις», ανέφερε σχετικά.

Θετικές οι προοπτικές για την επόμενη διετία

Οι προοπτικές για την επόμενη διετία 2019, 2020 είναι θετικές, λόγω της αναμονής νέων μεγάλων έργων που προβλέπεται να μπουν σε φάση δημοπράτησης (ΒΟΑΚ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟ, ΖΕΥΞΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ), αλλά και λόγω γενικότερης βελτίωσης του επενδυτικού τοπίου. Όπως τόνισε ο κ. Περδικάρης, «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από την συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τέτοια είναι τα έργα ΣΔΙΤ, τα ομόλογα έργων και οι συμβάσεις παραχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες του κλάδου εκμεταλλευόμενες την σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν, καθώς και το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να κινηθούν στους παρακάτω άξονες, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά:
• Εξορθολογισμός εξόδων και μείωση κόστους με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εργαλείων
• Στόχευση σε νέους τομείς έργων (ενεργειακά, επενδύσεις στην αποθήκευση ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider