«Σκόνταψε» στον κορονοϊο η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκόνταψε» στον κορονοϊο η ανάπτυξη των ΑΠΕ
Οι φορείς θα στείλουν στη ΡΑΕ τις προτάσεις τους.

O κίνδυνος επιδείνωσης των διαθεσίμων του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) έχει θορυβήσει τον κλάδο. Το ζήτημα έχουν επισημάνει οι φορείς της πράσινης ενέργειας τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ωστόσο το πρόβλημα, λόγω της κατάστασης που βιώνει η χώρα, δείχνει δυσεπίλυτο.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής, σε τηλεδιάσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους των φορέων ΑΠΕ έθεσε τον προβληματισμό της Αρχής ως προς την ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς την τρέχουσα περίοδο, κάτι που θα επηρεάσει και τον ΕΛΑΠΕ και κατ’ επέκταση τις πληρωμές των παραγωγών, ζήτημα το οποίο, όπως υποστήριξε, επεξεργάζεται από κοινού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ εμπλουτίζονται από το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Τροφοδοτείται επίσης και από τα ποσά που συγκεντρώνονται από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων τα οποία έχουν επηρεαστεί από την κρίση του κορονοϊού, με τις τιμές στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων να έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Επηρεάζεται επίσης από την τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος (Οριακής Τιμής Συστήματος) καθώς βασική εισροή του ΕΛΑΠΕ είναι από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες που συνεισφέρουν ποσό ίσο με το όφελος που αποκομίζουν από τις ΑΠΕ ενώ ο λογαριασμός επηρεάζεται και από τη ζήτηση του ρεύματος, η οποία έχει περιοριστεί.

Έτσι, δεν είναι παράδοξο ότι οι φορείς επικεντρώνονται στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού λόγω της πτώσης της οριακής τιμής και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών αλλά και στον κίνδυνο για την απομείωση των ταμειακών ροών λόγω της ενδεχόμενης αύξησης των καθυστερήσεων πληρωμών από τους καταναλωτές.

Οι φορείς θα στείλουν στη ΡΑΕ τις προτάσεις τους

Ακόμη, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εν εξελίξει επενδύσεις ΑΠΕ λόγω της καθυστέρησης ανταπόκρισης από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες, των περιορισμών μετακίνησης και διαμονής των στελεχών τους και του τεχνικού προσωπικού, των καθυστερήσεων στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εξοπλισμών, αλλά και αποκατάστασης προβλημάτων σε ήδη λειτουργούντα έργα κλπ. Οι φορείς θα αποστείλουν στη ΡΑΕ σημείωμα με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων.

Πάντως, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι, η πανδημία και τα σχετικά μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της, δεν επηρεάζει την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 2 Απριλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρχή είναι έτοιμη για τη διενέργεια των επόμενων - ανά τεχνολογία - διαγωνισμών. Επίσης, επεξεργάζεται λεπτομερώς και την ανταγωνιστική διαδικασία για Μη Ώριμα Έργα και, εκτός απροόπτου, στα τέλη Μαΐου θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν, εκτός από τον Μπουλαξή, ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου από τη ΡΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου από την ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), οι κ.κ. Γεώργιος Περιστέρης και Σάββας Σειμανίδης από τον ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο κ. Κώστας Βασιλικός από τον ΕΣΜΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων), ο κ. Στέλιος Λουμάκης από τον ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), ο κ. Σωτήριος Καπέλος από τον ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), κ. Νίκος Καλογεράκης από τον ΠΑΣΥΦ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών), ο κ. Πέτρος Τσικούρας από την ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.), ο κ. Μιχάλης Τσαγκίδης από τον ΠΣΑΑΦ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών), ο κ. Χρήστος Πετρόχειλος από τον ΣΠΕΒ (Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου ) και ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής από τον ΕΣΠΑΒ (Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider