Νέα έργα ΑΠΕ και ενεργό ρόλο στην ηλεκτρική ενέργεια σχεδιάζει η Eunice

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα έργα ΑΠΕ και ενεργό ρόλο στην ηλεκτρική ενέργεια σχεδιάζει η Eunice
Η δραστηριότητά της εταιρείας επεκτείνεται στην εμπορία και στο trading ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και έντονη δραστηριότητα στην ηλεκτροκίνηση σχεδιάζει να αναπτύξει η Eunice. Ο κ. Ζήσιμος Μαντάς, Chief Business Development Officer (CBDO) του oμίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ μιλώντας στο forum με τίτλο «Renewable & Storage - νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» σημείωσε ότι πρόσφατα ο όμιλος ολοκλήρωσε μια μεγάλη διαδικασία επενδύσεων επαυξάνοντας την ισχύ του κατά 21MW ανερχόμενα πλέον στα 80,6MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων και στα 6,7MW φωτοβολταϊκών σταθμών εφόσον πριν από ένα περίπου μήνα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στο χώρο αυτό. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ο όμιλος EEG δραστηριοποιείται έντονα στην ανάπτυξη νέων έργων, υβριδικών, αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Παράλληλα η δραστηριότητά της εταιρείας επεκτείνεται στην εμπορία και στο trading ηλεκτρικής ενέργειας, στη στήριξη και ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα, στην ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Blink Charging, όπως επίσης και στην παραγωγή μικρής ανεμογεννήτριας στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Μάνδρα Αττικής και των in-house Smart Home Devices.

Σημείωσε δε, ότι ο πρώτος Υβριδικός Σταθμός σε λειτουργία στο νησί της Τήλου, αποτελεί αφετηρία και σημείο αναφοράς για όλες τις νέες επενδύσεις του Ομίλου, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες ενώ το έργο αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα λαμβάνοντας παράλληλα Ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Τα βασικότερα σημεία της παρουσίασης του κ. Μαντά συνοψίζονται στα παρακάτω:

«Αναφορικά με τον Υβριδικό Σταθμό της Τήλου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο σταθμός λειτουργεί επιτυχώς εδώ και ένα χρόνο. Είναι συμβατός με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργίας σταθμών παραγωγής από μπαταρίες αλλά και με τον ελληνικό κώδικα και τον κώδικα μη διασυνδεδεμένων νησιών αναφορικά με τους υβριδικούς σταθμούς.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις δυνατότητες του σταθμού και πως αυτός ανταποκρίνεται στα ηλεκτρικά δίκτυα των μη διασυνδεδεμένων νησιών μας.

Ο Υβριδικός Σταθμός της Τήλου έχει κερδίσει κολακευτικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και από διεθνείς οίκους πιστοποίησης κατασκευών, καθώς όπως τεκμαίρεται και από επιστολές έχει λειτουργήσει επιτυχώς και έχει επιτύχει τους στόχους, όπου είναι να αποδείξει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση αυτής καθιστώντας την πλέον πλήρως ελέγξιμη και κατανεμόμενη από το διαχειριστή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Υβριδικού Συστήματος

Μπαταρίες:

Ο Υβριδικός Σταθμός της Τήλου αποτελείται από συσσωρευτές. Είναι μια πρωτοποριακή, πρότυπη τεχνολογία η οποία αποτελείται από συσσωρευτές χλωριούχου νατρίου νικελίου με ονομαστική ισχύ 800kW και έχουν δυνατότητα ονομαστικής χωρητικότητας 2.800MWh.

Ανεμογεννήτρια:

O αιολικός σταθμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανεμογεννήτρια του εμπορίου με χαρακτηριστικά όπως μεταβλητή ταχύτητα, έλεγχο ισχύος από μεταβλητή γωνία σφήνωσης των πτερυγίων (pitch control) & ικανότητα αδιάλειπτης παροχής ισχύος σε κατάσταση σφάλματος δικτύου (FRT capability).

Φωτοβολταϊκός Σταθμός:

Το Φ/Β πάρκο ονομαστικής ισχύος 160kW αποτελείται από 8 inverters των20kW έκαστος με δυνατότητα πλήρους ελέγχου ενός εκάστου εξ αυτών. Οι inverters των μπαταριών μπορούν να λειτουργήσουν σε διάφορα modes λειτουργίας όπως για παράδειγμα σε P-Q αλλά και σε U-f. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου σε πολύ μικρό χρόνο και δυνατότητα διαμόρφωσης συνθηκών δικτύου σε περίπτωση που το δίκτυο απουσιάζει. Συνολικά η εγγυημένη ισχύς του Υβριδικού Σταθμού είναι 400kW τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα και κατανεμόμενα από το διαχειριστή σύμφωνα με το εξελιγμένο σύστημα ελέγχου και επικοινωνίας το οποίο έχει αναπτύξει η EEG και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Συστήματα Ελέγχου & Διαχείρισης:

Το σύστημα εποπτείας και ελέγχου του Υβριδικού Σταθμού για να μπορέσει να είναι σε θέση να λειτουργήσει το σύστημα, θα πρέπει να έρχεται σε καθημερινή και ανά δευτερόλεπτο επαφή με την πλατφόρμα λειτουργίας του διαχειριστή μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στα πλαίσια αυτά και για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου η EEG κατήρτισε ήδη την πλατφόρμα προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία και ο ΥΒΣ συμμετέχει με προσφορές στην προημερήσια αγορά μέχρι τη 12η μεσημβρινή της προηγούμενης ημέρας.

Παράλληλα έχουμε εγκαταστήσει και λειτουργούμε πλατφόρμα πρόβλεψης αιολικού και ηλιακού δυναμικού οι οποίες μας βοηθούν στο να λαμβάνουμε αποφάσεις για το πως θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην προημερήσια αγορά αλλά επίσης έχουμε καταρτίσει, κατασκευάσει και λειτουργούμε το σύστημα υποβολής δηλώσεων παραγωγής προς το διαχειριστή όπου και ο τελευταίος εγκρίνει ή απορρίπτει αντίστοιχα τη δήλωση αυτή.

Τέλος, το σύστημα λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου του ΥΒΣ έχει ενσωματωμένη την πλατφόρμα κατανομής του σε πραγματικό χρόνο με πλήρη διασύνδεση και συγχρονισμό με τους εξυπηρετητές του διαχειριστή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας.

Πρωτοποριακό Σύστημα Έξυπνης Eνεργειακής Διαχείρισης S4S (STORAGE FOR SUSTAINABILITY, SMART GRID, SOLUTIONS, SECURITY)

Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από πλευράς παραγωγού ενσωματώνει αρχικά εξελιγμένους αλγορίθμους για την παραγωγή ενός εκάστου υποσυστήματος αυτού οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υποστηριζόμενες αυτές από τη λειτουργία της μπαταρίας.

Σε συνθήκες όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για κάποιο λόγο στιγμιαία χάσουν την παραγωγή τους αυτομάτως οι μπαταρίες μπαίνουν στο σύστημα και αποδίδουν μη χάνοντας την κατανομή και ικανοποιώντας πλήρως το setpoint που έχει δοθεί αρχικά από το διαχειριστή.

Ο Υβριδικός Σταθμός μπορεί να ικανοποιήσει συνθήκες στήριξης της τάσεως σε επίπεδο δευτερολέπτου και σε μικρότερα διαστήματα καθώς επίσης έχει τη δυνατότητα στήριξης της συχνότητας του δικτύου ενχέοντας ονομαστική ενεργό ισχύ τις περιόδους αυτές.

Οι τελευταίες δυο λειτουργίες είναι οι υπηρεσίες επικουρικών λειτουργιών τις οποίες ο σταθμός ήδη παρέχει στο σύστημα από το πολύ εξελιγμένο σύστημα ελέγχου που έχει υλοποιηθεί.

Καινοτόμα τεχνολογία & πλεονεκτήματα

Με την τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούμε στο έργο της Τήλου είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ από στοχαστικές και διακοπτόμενες μπορούν να καταστούν μέσω των συστημάτων αποθήκευσης και των συστημάτων ελέγχου, πλήρως κατανεμόμενες και πλήρως ελέγξιμες. Με αυτό τον τρόπο από την μία επιτυγχάνουμε αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αποφεύγοντάς την κατανάλωση συμβατικού καυσίμου και την εκπομπή αντίστοιχων αερίων ρύπων αλλά το κυριότερο είναι ότι πλέον οι ανεμογεννήτριες και τα Φωτοβολταϊκά μπορούν να καταστούν μονάδες βάσης οι οποίες θα είναι πλήρως συμβατές και ελέγξιμες από το διαχειριστή ο οποίος σε τελευταία ανάλυση μπορεί να τις κατανέμει στη διάρκεια της ημέρας.

Θεσμικά και ρυθμιστικά θέματα που απασχολούν τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων προς επίλυση
Πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα και άμεσα αναφορικά με δημιουργία της αγοράς στη χώρα μας παράλληλα με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών στην οποία οι μπαταρίες- τα συστήματα αποθήκευσης συνολικά θα μπορούν να έχουν μια σημαντική πηγή εσόδων.
Παράλληλα εκκρεμεί η θεσμοθέτηση ενός πλήρους συστήματος λειτουργίας υβριδικών σταθμών σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας περί ανανεώσιμών πηγών ενέργειας και όπως η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αναμένεται μια απλοποίηση της αδειοδότησης διαδικασίας καθώς πολλές αιτήσεις ήδη εκκρεμούν στο ρυθμιστή αλλά και στον διαχειριστή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider