Ψάχνουν λύση για τον ψηφιακό φόρο ΗΠΑ και Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάχνουν λύση για τον ψηφιακό φόρο ΗΠΑ και Γαλλία
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η ανακωχή που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι είναι ένα «πολύ θετικό σημείο έναρξης», αλλά τώρα το Παρίσι και η Ουάσινγκτον πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των ‘ψηφιακών’ εταιρειών «παραμένουν δύσκολες», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, παρά τη δέσμευση των δύο χωρών να αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας συνεχίζει να είναι η επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή σε εταιρείες που επί του παρόντος καταβάλουν πολύ χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους, σε συμφωνία με την πρόταση που κατατέθηκε πέρυσι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Καθώς οι συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο δεν κατάφεραν να καταγράψουν γρήγορη πρόοδο, η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλει το φόρο GAFA, δηλαδή φόρο 3% στα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούνται στη Γαλλία από εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη γαλλική αγορά και 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως.

Αντίποινα από τις ΗΠΑ

Καθώς πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι αμερικανικές, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς σε βασικά γαλλικά προϊόντα. Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο γαλλικός φόρος «δεν συνάδει με τις επικρατούσες αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και είναι ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις αμερικανικές εταιρίες που επηρεάζονται», μεταξύ των οποίων η Google της Alphabet, η Facebook, η Apple και η Amazon.

Ωστόσο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική συζήτηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα και είπε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν μια αύξηση στους δασμούς έως τα τέλη του 2020.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η ανακωχή που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι είναι ένα «πολύ θετικό σημείο έναρξης», αλλά τώρα το Παρίσι και η Ουάσινγκτον πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα φορολογούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες παγκοσμίως. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει τις λεπτομέρειες μια πιθανής «οριστικής» συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας.

«Παραμένει μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος για πολλές λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λεμέρ στις Βρυξέλλες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η στάση της ΕΕ για τον ‘ψηφιακό’ φόρο.

Οι στόχοι της Γαλλίας στις συνομιλίες παραμένουν η επίτευξη μιας «δίκαιης φορολόγησης των ‘ψηφιακών’ εταιρειών και ελάχιστης φορολόγησης σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider