Fed: «Ένεση» ρευστότητας στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ύψους 105 δισ. δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: «Ένεση» ρευστότητας στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ύψους 105 δισ. δολαρίων
Η ζήτηση από τις αμερικανικές τράπεζες όπως αναφέρουν αναλυτές χτύπησε «κόκκινο» φτάνοντας τα 62 δισ. δολάρια. 

Περισσότερα από 30 δισ. δολάρια μέσω δανείων μεγαλύτερης διάρκειας (14 ημερών) πρόσθεσε στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ η Fed την Τρίτη σε μια προσπάθεια να τονώσει την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ζήτηση από τις αμερικανικές τράπεζες όπως αναφέρουν αναλυτές χτύπησε «κόκκινο» φτάνοντας τα 62 δισ. δολάρια.

Στην δεύτερη ολoνύκτια δημοπρασία, η Fed της Νέας Υόρκης έλαβε προσφορές 80,2 δισ. δολάρια για 75 δισ. δολάρια σε repos.

Ο Μαρκ Καμπάνα, υπεύθυνος στρατηγικής για θέματα νομισματικής πολιτικής της Bank of America Merrill Lynch, χαρακτήρισε την τελευταία κίνηση της Fed ως ένα «μεγάλο μπαζούκα που σηματοδοτεί ότι η Fed θέλει να διορθώσει και να σταθεροποιήσει την αγορά».

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η ρευστότητα που προσφέρει η Fed γίνεται σε μια προσπάθεια να «ανακουφιστεί» η πιθανή πίεση που υπάρχει στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης σε μια εποχή κατά την οποία οι τράπεζες συνήθως αποφεύγουν να δανείζουν.

Να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη η Fed της Νέας Υόρκης, που είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια τέτοιων πράξεων στις αγορές, προσέφερε 75 δισ. δολάρια μέσω repos στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, με τη συνολική ζήτηση από τις αμερικανικές τράπεζες να αγγίζει τα 83,875 δισ. δολάρια (διαφορά προσφοράς – ζήτησης 8,875 δισ. δολάρια).

Ως αντάλλαγμα οι αμερικανικές τράπεζες προσφέρουν εξασφαλίσεις με τη μορφή κρατικών ομολόγων και τίτλων ώστε να αυξήσουν τα αποθεματικά τους μέσα από το «ζεστό χρήμα» της Fed. Η αγορά repos διοχετεύει πάνω από 1 τρις. δολάρια σε κεφάλαια στη Wall Street κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider