Σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα – αν όχι το μεγαλύτερο – του μέλλοντος αναδεικνύεται για τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας η διασφάλιση της επάρκειας σε εργατικό δυναμικό, καθώς οι ελλείψεις εργαζομένων εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, πολλά από τα οποία απειλούνται με υποστελέχωση και άρα με μη βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας την ώρα που αυξάνονται κατακόρυφα οι απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες οικονομικής ασφάλειας που παρέχουν στους εργαζομένους τους, αυξάνοντας τις αποδοχές τους και ενισχύοντας με κάθε τρόπο τα κίνητρα παραμονής τους στον κλάδο.
«Οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν και πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να καλυφθεί το υψηλό κόστος ζωής», δήλωσε πριν από μερικά 24ωρα ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του ομίλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παντελιάδης για εξαγορές: Η METRO τα κοιτάζει όλα - Ανοίγει νέος κύκλος αλλαγών στα σούπερ μάρκετ
Μεγάλη κινητικότητα, στους πιο νέους περισσότερο
Περιγράφοντας ο κ. Παντελιάδης τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στα σούπερ μάρκετ, από πλευράς εργατικού δυναμικού, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, η οποία παρατηρείται περισσότερο μάλιστα στις νεότερες ηλικίες.
«Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ μεγάλη κινητικότητα προσωπικού και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας αυτό το φαινόμενο κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες. «Αφενός υπάρχουν ευκαιρίες, αλλάζει διαρκώς δουλειά ο κόσμος και αφετέρου γιατί η Γενιά Ζ (Generation Z-Gen Z) είναι ανικανοποίητη», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανάγκη οι επιχειρήσεις να καταστήσουν ολοένα και πιο γρήγορη τη διαδικασία εκμάθησης του προσωπικού, ούτως ώστε να διαχειριστούν την αυξημένη κινητικότητα τώρα και στο μέλλον.
Εκτίμησε δε ότι η κινητικότητα μπορεί να ωφελήσει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και την οικονομία, εάν δεν καταγράφεται σε υπερβολικά επίπεδα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2024 ένα ποσοστό άνω του 18,25% των εργαζομένων του ομίλου METRO ΑΕΒΕ άφησαν τη θέση τους για έναν άλλο χώρο εργασίας. Δεδομένου ότι ο όμιλος απασχολεί σταθερά περί τους 11.000 εργαζομένους τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 2.000 άτομα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποχώρησης από τη δουλειά εντοπίζεται κυρίως στους τρεις πρώτους μήνες», αποκάλυψε ο κ. Παντελιάδης, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν αποχωρήσεις εργαζομένων ακόμη και μέσα στις δύο πρώτες ημέρες δουλειάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, ώστε να αυξηθεί το προσωπικό πλήρους απασχόλησης, ενώ τη δεδομένη στιγμή η METRO ΑΕΒΕ έχει 520 κενές θέσεις εργασίας, με τον κ. Παντελιάδη να κάνει λόγο για ένα «μέτριο νούμερο».
«Το θέμα του εργατικού δυναμικού παραμένει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι τεράστιο. Δεν μπορούμε να βρούμε υπαλλήλους στα νησιά», δήλωνε στους εκπροσώπους του Τύπου τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Βόρεια Ελλάδα, ο brand president της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας.
Με αυξήσεις «απαντούν» στο πρόβλημα οι ισχυροί του κλάδου
Όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, ο όμιλος Σκλαβενίτης προχώρησε σε αυξήσεις του βασικού μισθού αποδοχών. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα επίπεδα των 960 ευρώ για τον άγαμο και 1.020 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο. Με τη συμπλήρωση δύο ετών προϋπηρεσίας, ο βασικός μισθός αυξάνεται σε 1.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 1.060 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο. Οι νέες μισθολογικές παρεμβάσεις του leader της αγοράς επιφέρουν αυξήσεις αποδοχών σε 29.500 εργαζομένους, σε σύνολο 34.000 και ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, χορηγούνται επιδόματα γάμου, τριτέκνων/πολυτέκνων και προϋπηρεσίας, καθώς και ευρύ πλαίσιο παροχών, όπως πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας σε όλους τους εργαζoμένους με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων από την επιχείρηση, έκπτωση για αγορές ειδών από τα καταστήματα, διατακτικές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζομένους, ειδικές άδειες σε εργαζομένους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης αναγνωρίζει την προϋπηρεσία (τις τριετίες) στην επιχείρηση για το διάστημα από 14/02/2012 έως και 31/12/2023, ενώ με βάση τον νόμο αναγνωρίζεται μόνο η διανυθείσα προϋπηρεσία πριν τις 14/02/2012 και μετά την 01/01/2024, ώστε οι εργαζόμενοί της να λαμβάνουν νωρίτερα τις προσαυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία τους.
Ερωτηθείς τον περασμένο Φεβρουάριο για ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που ταλανίζουν σήμερα τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ήτοι την έλλειψη προσωπικού, o CEO και πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς, Martin Brandenburger ήταν κατηγορηματικός «Αν πληρώνεις, βρίσκεις. Είναι πάρα πολύ απλό, όλα συνδέονται με τους μισθούς».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι και η Lidl Ελλάς προχώρησε πρόσφατα σε νέες μισθολογικές αυξήσεις, με ορίζοντα από 1η Μαρτίου 2025 κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.050 ευρώ για όλους τους ανθρώπους της, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 5%. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στη διαμόρφωση του κατώτατου μικτού μισθού πλήρους απασχόλησης στα logistics centers, στα 1.050 ευρώ για τους άγαμους και στα 1.150 ευρώ για τους έγγαμους, καθώς και στα 1.100 ευρώ για τους άγαμους και 1.200 ευρώ για τους έγγαμους στα καταστήματά της. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος της ομάδας της.
Μέσο μισθό στα 1.200 ευρώ μεικτά λαμβάνουν, σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, οι εργαζόμενοι στη Metro ΑΕΒΕ που αναπτύσσει τα καταστήματα My market στη λιανική και METRO Cash & Carry στη χονδρική. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, το 2024 δόθηκαν 19 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023 σε αυξήσεις μισθών, γεγονός που επηρέασε αρνητικά, μαζί με μια σειρά άλλων παραγόντων, την κερδοφορία του ομίλου.
Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ σε αριθμούς
Όπως δε προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, το αποτύπωμα του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι αρκετά σημαντικό αφού αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ και μεταφράζεται σε μισθούς και εισφορές σε ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ απασχολούνται σήμερα 120.000 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 3.700 καταστήματα λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα).