Δηλώσεις Κορκίδη και Χατζηθεοδοσίου για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δηλώσεις Κορκίδη και Χατζηθεοδοσίου για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών
Η εκλογική αναμέτρηση έστειλε κάποια πολιτικά μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν, σημειώνουν σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών 2024.

Η εκλογική αναμέτρηση έστειλε κάποια πολιτικά μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν, σημειώνουν σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών 2024.

Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης αναφέρει:

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές ολοκληρώθηκαν και παρά τη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, περάσαμε στην επόμενη μέρα με την προσδοκία πως θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η αλήθεια είναι πως είχαμε ευρωεκλογές με λίγη Ευρώπη και πολύ Ελλάδα, με έναν πολιτικό διάλογο που επικεντρώθηκε στην εσωτερική επικαιρότητα. Η δημόσια συζήτηση περί εξωστρέφειας για την προοπτική και το μέλλον της Ευρώπης, απουσίαζε.

Σχεδόν κανένα από τα 31 ελληνικά κόμματα και συνδυασμούς που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, με 1.170 υποψήφιους για να διεκδικήσουν τις 21 έδρες του ευρωκοινοβουλίου στις 8 ευρωπαϊκές παρατάξεις, δεν ενημέρωσε επαρκώς τον Έλληνα πολίτη για το διακύβευμα του μετεκλογικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Ελάχιστοι ήταν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που μίλησαν για τη διεύρυνση των εξουσιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις κρίσιμες αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Κοινή Αγορά, την αγροτική και ενεργειακή πολιτική, την ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Οφείλουν, λοιπόν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, έστω και μετεκλογικά, να ενημερώσουν τους 111.000 νέους ψηφοφόρους και να θυμίσουν στους 9,8 εκατ. πολίτες, πως η ΕΕ ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, πως ιδρύθηκε για να δημιουργήσει οικονομική και κοινωνική πρόοδο, που πρέπει να επιτευχθεί μέσω κοινής δράσης, εξαλείφοντας τα εμπόδια μεταξύ των κρατών μελών. Η ΕΕ έχει ως βασικούς στόχους τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των πολιτών, την ενίσχυση της ενότητας των οικονομιών και τη διασφάλιση της αρμονικής ανάπτυξης με τη μείωση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 μπορούν και πρέπει να οικοδομήσουν μια κοινωνία όπου οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να ηγηθούν της δίδυμης μετάβασης και να κάνουν την Ευρώπη να ευημερεί. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και να κάνουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία να αποδίδει, με βάση την αρχή πως πρέπει να ενεργούμε ανάλογα σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, ο καθένας από εμάς, εξέφρασε, είτε την αδιαφορία του προτιμώντας τις παραλίες, είτε την αντίδραση του με αποχή, είτε την προτίμησή του, αξιοποιώντας την ψήφο του για να διαμορφώσει ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Ίσως, με μια άλλη ανάγνωση, η ίδια η ΕΕ να απογοήτευσε, να κούρασε, να μην στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καλά θα κάνει να λάβει το μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, σε όλη την Ευρώπη, επέλεξε την αποχή και τη σιγή από μια δυνατή φωνή. Τέλος, ανεξάρτητα με το πως διάβασαν τα κόμματα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τώρα ξεκινά το «πολιτικό παζάρι» στις Βρυξέλλες, αναζητώντας ισορροπίες, συμβιβασμούς και συμφωνίες για τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΕΚ. Τίποτα, λοιπόν, δεν τελείωσε με το πέρας των ευρωεκλογών, αντιθέτως, για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία, όλα τώρα αρχίζουν για «τι μέλλει γεγέσθαι»

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν οι πολίτες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε: «Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων εκλέχθηκαν για πρώτη φορά- στις Βρυξέλλες.

Η εκλογική αναμέτρηση όμως έστειλε και κάποια πολιτικά μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ξεκάθαρος νικητής ήταν η αποχή και αυτό μόνο καλό δεν είναι για μία δημοκρατία. Φάνηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, κάτι που πρέπει να αναλυθεί με νηφαλιότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η πρωτιά ήταν αναμενόμενη, όμως το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή πολιτικής και κυρίως αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη χώρα, με σημαντικότερο όλων την ακρίβεια.

Από την άλλη δεν ενίσχυσαν τα άλλα δύο κόμματα εξουσίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν πείσθηκαν από τις θέσεις που εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ότι αυτές οι επιδόσεις τους θα αποτελέσουν αιτία για ένα ευρύτερο προβληματισμό.

Τα τελικά ποσοστά των κομμάτων προκαλούν βέβαια μεγαλύτερο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δικαιώνουν τις θέσεις που είχε εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητώντας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Εδώ και χρόνια η κοινωνία έχει σταματήσει να ασχολείται με διλήμματα τύπου «αριστερά-δεξιά» και σίγουρα δεν ακολουθεί κάποιο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Το πρώτο πράγμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου που έχει υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Όλοι πλέον -και κυρίως οι μικρομεσαίοι- αναζητούμε λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ΜμΕ, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας, η στεγαστική κρίση, το ενεργειακό κόστος, η πράσινη μετάβαση, το επίπεδο ασφάλειας. Από την ετυμηγορία των πολιτών προκύπτει το συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα αυτά τα θέματα δεν έχουν απαντηθεί πειστικά. Πιθανόν να απαιτηθούν και ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα και στοχευμένες πολιτικές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων.

Και κυρίως που θα σχηματίσουν ένα ανάχωμα στον λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές. Γιατί το πλέον ανησυχητικό στοιχείο από τις ευρωεκλογές είναι η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μακάρι αυτό που συνέβη να λειτουργήσει ως καμπανάκι εγρήγορσης και εφαρμοστούν επιτέλους άλλες πολιτικές από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα προκειμένου να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου. Θα είναι πραγματικά τραγικό να δούμε να επανέρχονται εντός της ΕΕ ρητορικές άλλων εποχών που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές: Οικονομία, μετανάστευση και πόλεμος κορυφαίες ανησυχίες των ψηφοφόρων

Οι συνέπειες της ανόδου της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι 5+1 τομείς - «κλειδιά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider