Attica Bank: Κεφάλαια 600 – 700 εκατ. θα απαιτήσει η πλήρης εξυγίανση 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Κεφάλαια 600 – 700 εκατ. θα απαιτήσει η πλήρης εξυγίανση 
Attica Bank
Στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται η εκτίμηση της DBRS για το ύψος των ζημιών από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, οι οποίες οδεύουν σε συγχώνευση και ακολούθως ΑΜΚ στις αρχές φθινοπώρου.

Εξελίξεις αναμένονται μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στο μέτωπο της Attica Bank και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται η εκτίμηση της DBRS για το ύψος των ζημιών από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των δύο τραπεζών, στοιχείο που θα διαμορφώσει το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται για τις αρχές φθινοπώρου.

Αναλόγως της βούλησης για full cleanup του ενιαίου σχήματος, το οποίο βαρύνεται σήμερα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ίσως και να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και να κινηθούν το εύρος των 600 – 700 εκατ. Πρόσφατα, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, έδειξε την κατεύθυνση της πλήρους εξυγίανσης, λέγοντας ότι μετά τη συνένωση με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank θα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα χωρίς αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), με μόνο καθαρής ποιότητας κεφάλαια και πολύ χαμηλό δείκτη κόκκινων δανείων.

Το ποσό των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδείξει η εκτίμηση της DBRS θα βάλει την τελική πινελιά στο κοινό business plan των δύο τραπεζών που έχει συντάξει η Oliver Wyman και θα δρομολογήσει άμεσα την υποβολή χωριστού αιτήματος από την καθεμία από τις δύο τράπεζες για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στον «Ηρακλή 3». Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εξυγίανση με όχημα τον «Ηρακλή», ο δείκτης NPE αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 3%, από 50% - 60% σήμερα.

Το «πόρισμα» για το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα εκκινήσει τον διάλογο μεταξύ του ΤΧΣ που ελέγχει σήμερα το 72,5% της Attica Bank και της Thrivest. H Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το business plan Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας είναι δεκαετές (με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους της πρώτης τριετίας), αφού το ΤΧΣ, που έχει στηρίξει κεφαλαιακά την Attica Bank και πρόκειται να αποεπενδύσει δραστικά (εκτιμάται ότι η συμμετοχή του θα υποχωρήσει από το 72% κοντά στο 33% στο ενιαίο σχήμα), θέλει ισχυρές διασφαλίσεις για τις αποδόσεις της επένδυσής του.

Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την Attica Bank, καθώς επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία, με κέρδη προ φόρων 28,6 εκατ. έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. το 2022. Έτος ορόσημο υπήρξε το 2023 και για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προχώρησε στην απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC και στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνοντας να καταγράψει κέρδη 90,76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Crash test για την ρευστότητα των επιχειρήσεων - Πιέσεις σε κέρδη, ρευστότητα

Τράπεζες: Μάζεψαν καταθέσεις 13,8 δισ. την τελευταία διετία – Αύξηση των προθεσμιακών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider