Ελληνικό-Lamda: Ξενοδοχείο 5*, branded κατοικίες και condos στον Πύργο των 150 μέτρων – Οι άλλες αναπτύξεις και οι τιμές στα ακίνητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό-Lamda: Ξενοδοχείο 5*, branded κατοικίες και condos στον Πύργο των 150 μέτρων – Οι άλλες αναπτύξεις και οι τιμές στα ακίνητα
Πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων με 166 δωμάτια, πισίνες, χώρους εστίασης με απρόσκοπτη θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον αστικό ιστό, δωμάτια condos για πώληση αλλά και 130 κατοικίες με ανεμπόδιστη θέα στον Πύργο Μικτής Χρήσης. Προχωρούν βασικές υποδομές, ποιοι κατασκευαστές έχουν «συμβόλαια».  Πόσο πάει το τετραγωνικό σε Riviera Tower, βίλες και διαμερίσματα στα νότια προάστια, αλλά και στο πρώην Hilton, σύμφωνα με την Danos.

Πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων με 166 δωμάτια, εσωτερική πισίνα, εξωτερικές πισίνες και χώρους εστίασης με απρόσκοπτη θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον αστικό ιστό, δωμάτια τύπου condos τα οποία θα διατεθούν για πώληση αλλά και 130 κατοικίες με ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών, αναμένεται να έχει, βάσει τουλάχιστον αρχικού σχεδιασμού, ο Πύργος Μικτής Χρήσης, επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ που προωθούν από κοινού η Lamda Development και το επενδυτικό κεφάλαιο Brook Lane στο Ελληνικό (με μερίδιο 30% και 70% αντίστοιχα), όπως και πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr. Προ ημερών, δημοσιεύθηκε (ΓΕΜΗ) σχετική έκθεση εκτίμησης αγοραίας αξίας, από την Danos – BNP Paribas Real Estate, του οικοπέδου των 26 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθεί ο Πύργος.

Όπως και στην έκθεση αποτίμησης αναφέρεται, στο οικόπεδο πρόκειται να ανεγερθεί Πύργος Μικτής Χρήσης ύψους 150 μέτρων (Mixed-Use Tower - MUT), ένας από τα πέντε κτίρια ύψους 200 μ στο «The Ellinikon», καθώς και ο πρώτος του είδους του στην Ελλάδα. Ο πύργος θα συνδυάζει τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας, στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το κτίριο θα έχει συνολικά 40 ορόφους και θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Πολυτελές ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), από το ισόγειο έως και τον ένατο όροφο, που θα διαθέτει 166 δωμάτια, καθώς και πολυτελείς εγκαταστάσεις όπως SPA με εσωτερική πισίνα, εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο και αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και χώρους εστίασης με απρόσκοπτη θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον αστικό ιστό.

-Από τον δέκατο όροφο έως και τον 17ο όροφο, το ξενοδοχείο θα διαθέτει επιπλέον 80 δωμάτια τύπου condos τα οποία θα διατεθούν για πώληση.

-Στους υψηλότερους ορόφους από τον 18ο έως και τον 39ο όροφο θα αποτελείται από 130 κατοικίες (branded residences). Όλες οι κατοικίες θα έχουν ανεμπόδιστη θέα 360 μοιρών και αποκλειστική πρόσβαση σε ανέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου lounge, πισίνας, γυμναστηρίου και υπηρεσίες «concierge».

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας (στις 11.03.2024), διαπιστώθηκε ότι το υπό εκτίμηση οικόπεδο δεν διαθέτει περίφραξη (πλην της πλευράς του που αποτελεί το όριο με το Vouliagmenis Mall Complex στην οποία υπάρχει συρματόπλεγμα) και ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία κατασκευαστική εργασία. Επίσης, οι υποδομές της περιοχής, όπως οι δρόμοι και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών) δεν έχουν αναπτυχθεί κατά την ημερομηνία της εκτίμησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εντολέα τα έργα υποδομής του Μητροπολιτικού Πόλου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 36 μηνών. Η συμμετοχή στο προβλεπόμενο κόστος υποδομών που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία αντιστοιχεί σε 9.500.000 ευρώ.

Το οικόπεδο έχει επιφάνεια, βάσει του προσκομισθέντος τοπογραφικού διαγράμματος, 26.144,311 τ.μ.. Στο οικόπεδο πρόκειται να κατασκευαστεί υψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου είναι 40.000,32 τ. μ.. Το ακίνητο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιου Κοσμά, πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Απέχει από τον σταθμό του μετρό «Ελληνικό» περίπου 700 μ.. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Danos (15/03), η αγοραία αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 29,51 εκατ. ευρώ.

Για την κατασκευή του κτιρίου αυτού επιβάλλεται η σύνταξη ειδικής γεωτεχνικής μελέτης πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Επίσης, για την έκδοση οικοδομικών αδειών στο Ο.Τ. Α-Π4.17, απαιτείται η προηγούμενη έγκριση διαγράμματος διαμόρφωσης του οικοδομικού τετραγώνου (master plan) από το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανάπτυξη προβλέπονταν να προχωρήσει με μοντέλο του Early Contractor Involvement (ECI), όπως και τα επίσης κτηριακά projects Riviera Tower και Vouliagmenis Mall. Προσφορές είχαν δοθεί από σχήματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, ΑΚΤΩΡ – MAN (λιβανέζικη εταιρεία), ΑΒΑΞ – Rizzani. Ο ECI παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευαστής του.

Προχωρούν και άλλες μεγάλες υποδομές – αναπτύξεις

Ωστόσο, πέραν του οικιστικού τομέα που προχωράει με «φουλ» ρυθμούς αποφέροντας μεγάλα έσοδα στη Lamda, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, σε εξέλιξη είναι εργασίες υποδομών ή διαγωνιστικές διαδικασίες για projects άνω του 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Για παράδειγμα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου της υπογειοποίησης μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος από τον όμιλο ΑΒΑΞ. Η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες σήραγγες στην Ευρώπη η οποία θα αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της πόλης, διασφαλίζοντας την ταχύτερη διέλευση των οχημάτων, ενώνοντας το παραλιακό μέτωπο με το Πάρκο του Ελληνικού και την πόλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί άνω του 75% του συνολικού όγκου των 400.000 m3 χώματος και η σκυροδέτηση τοίχων άνω του 45%. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση άνω του 55% της πλάκας βάσης. Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χιλιομέτρων από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς καταργούνται 6 σηματοδότες και δημιουργούνται 6 λωρίδες κυκλοφορίες (τρεις από την άνοδο και τρεις από την κάθοδο). Το σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος. To έργο της υπογειοποίησης που ξεκίνησε τον Μαΐου του 2022 ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό, έπειτα και από τις απαραίτητες δοκιμές καλής λειτουργίας, στο τέλος του 2025.

Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει, το σχήμα ΑΒΑΞ – Rizzani εσχάτως ήταν στην τελική διαδικασία «κοστολόγησης» (λειτουργεί ως σύμβουλος, ως project manager) για το μεγάλο έργο του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall (με εμπορικούς χώρους και γραφεία, εάν δεν αλλάξει κάτι, επιφάνειας 90.000 τ.μ.), μια επένδυση μάλλον άνω των 500 – 600 εκατ. ευρώ καθώς τα κόστη έχουν ανέβει (και εφόσον δεν προκύψουν «προσαρμογές»), με την ΑΒΑΞ να θεωρεί πως είναι κοντά και στην ανάληψη του κατασκευαστικού συμβολαίου. Επίσης, κατά πληροφορίες που από καιρό έχει μεταφέρει το insider.gr, η ΜΕΤΚΑ αναμένεται να είναι ο κατασκευαστής του άλλο εμπορικού πόλου στο παραλιακό μέτωπο, του πολυτελούς Riviera Galleria. Θυμίζουμε επίσης ότι Intrakat και ΜΕΤΚΑ έχουν αναλάβει την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων (άνω των 100 εκατ. ευρώ). Ο δε επιβλητικός πύργος κατοικιών Riviera Tower έχει «σηκωθεί» σχεδόν έως τον δεύτερο όροφο από τις Intrakat – Bouygues. Να θυμίσουμε επίσης ότι η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Μητροπολιτικού Πάρκου, αλλά και τις αρχικές εργασίες για το Vouliagmenis Mall, όπως και τις αρχικές εργασίες για τα cove residences (μαζί με ΕΘΝΟΚΑΤ).

Οι τιμές κατοικιών σε Riviera Tower και άλλες κατοικίες

Στην έκθεση αποτίμησης της Danos, υπήρχαν και κάποια συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων οικιστικών ακινήτων, εντός κι εκτός Ελληνικού. Για παράδειγμα, αναφέρονταν τα εξής:

-Ελληνικό, Riviera Tower: 170 οικιστικές μονάδες, στον πύργο "Riviera Tower" στο Ελληνικό, όχι branded, από τον 1ο έως τον 40ο όροφο, με μέση επιφάνεια GSA 262 τ.μ., πωλήθηκαν προς 625 εκ. εκατ. ευρώ, μέση τιμή πώλησης 3.672.000 ευρώ, άρα, 14.015 ευρώ/τ.μ..

-Ελληνικό, The Cove Residences: 115 κατοικίες, με μέση επιφάνεια περίπου 220 τ.μ., πωλήθηκαν προς 279 εκατ. ευρώ συνολικά, ήτοι μέση τιμή 2.426.600 ευρώ ή 11.030 ευρώ/τ.μ.

-Πρώην Χίλτον, Waldorf Astoria Apartments: 37 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 140 τμ, στον 14ο και 15ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον που θα λειτουργήσουν ως branded residences υπό την επωνυμία "Waldorf Astoria Apartments" πωλήθηκαν προς περίπου 24.000 ευρώ/τ.μ. ή αλλιώς 3.360.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

-Πρώην Χίλτον, Conrad Residences: 18 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 290 τ.μ., στον 12ο και 13ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον που θα λειτουργήσουν ως branded residences υπό την επωνυμία "Conrad Residences" πωλήθηκαν προς περίπου 21.000 ευρώ/τ.μ., ή αλλιώς κατά μέσο όρο 6.090.000 ευρώ.

-Γλυφάδα, Γκολφ: Διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 230 τ.μ., σε νεόδμητη πολυκατοικία άριστης ποιότητας κατασκευής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, πωλήθηκαν σε μέση τιμή 10.500 ευρώ /τ.μ. (από 8.000 /τ.μ. έως 13.000 /τ.μ. ανάλογα με τον όροφο και τις παροχές), ήτοι κατά μέσο όρο από 2.415.000 ευρώ.

-Γλυφάδα, Γκολφ: Διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 170 τ.μ., σε νεόδμητη πολυκατοικία άριστης ποιότητας κατασκευής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, πωλήθηκαν σε μέση τιμή 8.750 ευρώ /τ.μ. (από 8.500 /τ.μ. έως 9.000 /τ.μ. ανάλογα με τον όροφο), δηλαδή κατά μέσο όρο έναντι 1.487.500 ευρώ.

-Βούλα, πλησίον παραλίας: Διαμέρισμα 3ου ορόφου, 280 τ.μ., σε νεόδμητο κτίριο κατοικιών, άριστης ποιότητας κατασκευής, πωλήθηκε προς 3.000.000 ευρώ., ή έναντι 10.714 ευρώ/τ.μ..

-Ελληνικό, Κάτω Ελληνικό: Μεζονέτα 208 τ.μ., 3ου και 4ου ορόφου, κατασκευή 2023, θέα, πισίνα, πλησίον Μητροπολιτικού Πάρκου, με ζητούμενη τιμή 2.000.000 ευρώ, ή αλλιώς 9.615 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider