Ελληνικό: Προχωρά ο Πύργος των 150 μέτρων από Lamda, BrookLane - Επένδυση 200 εκατ. με ξενοδοχεία, διαμερίσματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Προχωρά ο Πύργος των 150 μέτρων από Lamda, BrookLane - Επένδυση 200 εκατ. με ξενοδοχεία, διαμερίσματα
Συστάθηκε το SPV για την προώθηση του Mixed - Use Tower στο βόρειο τμήμα της ανάπτυξης. Τι προβλέπεται να κατασκευαστή στον Πύργο, ποιοι είναι το project. Μοντέλο Early Contractor Involvement για τον ανάδοχο, ποιοι κατασκευαστές διεκδικούσαν το συμβόλαιο.

Προχωρούν οι διεργασίες για τον περίφημο Πύργο Μικτής Χρήσης (Mixed - Use Tower), τον ουρανοξύστη των σχεδόν 140 - 150 μέτρων ύψους, μια κοινή επένδυση με ξενοδοχεία και κατοικίες (Hotel & branded residences) άνω των 200 εκατ. ευρώ, της Lamda Development με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο) στο «βόρειο μέτωπο» της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η σύσταση του SPV

Προχτές, Τετάρτη 13 Μαρτίου, συστάθηκε η κοινή εταιρεία των δύο πλευρών με την επωνυμία «ELLINIKON PARK TOWER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το εν λόγω όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με έδρα την Αθήνα, που συστάθηκε από εκπροσώπους των «ΒINCER HOLDINGS LTD» και «ELLINIKON HOSPITALITY INVESTMENTS S.M.S.A», θα έχει διάρκεια ζωής 100 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. Η πρώτη θα καλύψει ποσό 28 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, και η δεύτερη (η πλευρά της Lamda) 12 εκατ. ευρώ (30%). Η εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη (Aziz Francis, Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, Βασίλειος Ιωάννης Κουκουλάκης, Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Αγγελική Τούζιου). Η εταιρεία προβλέπονταν να αγοράσει το οικόπεδο από την Ελληνικό, έναντι τιμήματος, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Ο σκοπός του joint venture

Όπως αναφέρεται, σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η ίδρυση, ανέγερση, λειτουργία και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και κάθε είδους ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής, καθώς και ειδικών μορφών τουρισμού, αναψυχής και αθλητισμού, σε ιδιόκτητα ή μη ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων, ιδίως, ακινήτων που βρίσκονται εντός της περιοχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Ο σχεδιασμός, η δημιουργία, μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή, οργάνωση, διοίκηση, διεύθυνση, διαχείριση, εκμίσθωση, μίσθωση και εκμετάλλευση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) και εγκαταστάσεων ειδικών τουριστικών υποδομών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, η ανάληψη της οργάνωσης, διεύθυνσης και εκμετάλλευσης ιδιόκτητων ή μη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς και η άσκηση κάθε συναφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, η μίσθωση κτιρίων τρίτων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους ως ξενοδοχείων, καθώς και η επισκευή, ανακαίνιση, συντήρηση και επέκταση αυτών, η κατασκευή ή αγορά προς πώληση, μίσθωση και γενικά εκμετάλλευση πάσης φύσεως κατοικιών, και η αγορά, πώληση ή εκμίσθωση οικοπέδων για την δημιουργία και εγκατάσταση σε αυτά πάσης φύσεως κατοικιών ή άλλων εγκαταστάσεων τουριστικής εκμετάλλευσης, η διαμεσολάβηση για την εξασφάλιση ή/και μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων εστιατορίων, αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης ταξιδιωτών και τουριστών, ξ μελέτη και εκτέλεση πάσης φύσεως τεχνικών, κατασκευαστικών, οικοδομικών και συναφών έργων σε ιδιόκτητα ακίνητα ή ακίνητα τρίτων, που προορίζονται για ιδία χρήση, για λογαριασμό τρίτων ή/και προς μεταπώληση, η κατασκευή, εκμετάλλευση και διαχείριση ελικοδρομίων, τουριστικών καταφυγίων και εν γένει χώρων ελλιμενισμού σκαφών κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό - Lamda: Πώς θα είναι η μαρίνα Αγίου Κοσμά με τα 300 super yachts

Το project

Εν προκειμένω, ενώ γίνεται σαφής αναφορά για ξενοδοχειακές χρήσεις αλλά και κατοικία, δεν γίνεται αναφορά για γραφεία, που θεωρητικά, μαζί με τις άλλες χρήσεις, προβλέπονταν να «φιλοξενηθούν» στον Mixed Tower, βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Βάσει παλιότερων εκτιμήσεων, στον πύργο αναμένονταν να δημιουργηθούν πάνω από 70 διαμερίσματα (βάσει όσων είχε αναφέρει η διοίκηση της Lamda σε ενημερωτική συνάντηση τον Νοέμβριο) και περισσότερα από 100 δωμάτια ξενοδοχείου, τα οποία θα λειτουργήσουν υπό την επωνυμία διεθνούς operator. Ωστόσο, μένει να αποκαλυφθούν τα επίσημα σχέδια.

Οι παλιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα αφορούσε στη δημιουργία ενός κτιρίου που θα συνδυάζει χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και branded κατοικίες (Gross floor area – GFA 49.000 τ.μ., όπως σημειώνονταν και στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda). Θα πρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα που σχεδιάζονται εντός του Ελληνικού (μαζί με τον πύργο κατοικιών Riviera Tower) και θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της, προς τη Λ. Βουλιαγμένης (κοντά στο Μετρό), στο σύμπλεγμα του επιχειρηματικού «πάρκου», κοντά στο Vouliagmenis Mall Complex και το VOULIAGMENIS OFFICE TOWER. Ο πύργος μεικτής χρήσης προβλέπονταν να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετούς φάσης ανάπτυξης του έργου, δηλαδή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2027. O σχεδιασμός του έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Ανάδοχος με μοντέλο Early Contractor Involvement

Να θυμίσουμε, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ότι η ανάπτυξη προβλέπονταν να προχωρήσει με μοντέλο του Early Contractor Involvement (ECI), όπως και τα επίσης κτηριακά projects Riviera Tower και Vouliagmenis Mall. Προσφορές είχαν δοθεί από σχήματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, ΑΚΤΩΡ – MAN (λιβανέζικη εταιρεία), ΑΒΑΞ – Rizzani. Ο ECI παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευαστής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται καυτός Ιούνιος – Επανήλθαν οι λομπίστες – Η πτώση των επιτοκίων

Ακίνητα – Γραφεία: Τα hot spots και η τάση σε Αθήνα, Πειραιά – Τα ενοίκια και οι επενδύσεις

Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας με έδρα το Μονακό που «ρίχνει δίχτυα» σε ακίνητα/τουρισμό στο Μεγανήσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider