Αυξάνει τις τιμές στόχους για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank η Citi

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank η Citi
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (έπεται και η Eurobank) προχώρησε η Citi, μετά το πέρας των αποτελεσμάτων για το 2023 και των business plan που ανακοίνωσαν οι διοικήσεις.

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (έπεται και η Eurobank) προχώρησε η Citi, μετά το πέρας των αποτελεσμάτων για το 2023 και των business plan που ανακοίνωσαν οι διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» και αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 8,80 ευρώ από 7 ευρώ, για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,15 και για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,35 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, στο bullish σενάριο, η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 10,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,75 ευρώ, ενώ στο bearish σενάριο, οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 6,45 - 3,50 - 1,55 ευρώ, αντίστοιχα για τις τρεις μετοχές.

Ως προς την Εθνική Τράπεζα, η Citi αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για κερδοφορία κατά 20% φέτος και κατά 19% το επόμενο έτος, μετά το πολύ δυνατό φινάλε του 2023 και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της διοίκησης της τράπεζας. Η αναβάθμιση της Citi στηρίζεται στα υψηλότερα έσοδα, κυρίως στη βάση των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, του χαμηλότερου κόστους κινδύνου και των ευνοϊκών τάσεων στο πεδίο της πιστωτικής επέκτασης του 2023. Παρά την ουσιαστική αναβάθμιση των εκτιμήσεων ο οίκος διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση από τη διοίκηση και προβλέπει για το 2026, κέρδη ανά μετοχή στα 1,12 ευρώ έναντι του στόχου της διοικήσης για κέρδη ανά μετοχή άνω των 1,30 ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στα υποκείμενα κέρδη θα υπάρξει κάποια πίεση, καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει και προβλέπει υποχώρηση κατά 14% φέτος και κατά 6% το επόμενο έτος, πριν σταθεροποιηθούν το 2026. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης, CAGR, 4% για το 2023 - 2026), καθώς αναμένει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) επί του μέσου ενεργητικού θα συρρικνωθεί κατά 39 μονάδες βάσης τα επόμενα τρία χρόνια έναντι καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου 2,96% πέρυσι.

Παράλληλα, η απόδοση κεφαλαίου αποτελεί το «κλειδί» για την Εθνική Τράπεζα, καθώς με ένα ισχυρό δείκτη CET1 στο 17,8% προβλέπει ετήσια παραγωγή κεφαλαίου - κατά τον ορίζοντα των προβλέψεών της - κατά μέσο όρο, 265 μονάδες βάσης ετησίως. Ως εκ τούτου αναμένει ότι η τράπεζα θα αρχίσει να διανέμει μερίσματα από τα χρήση του 2023 και έπειτα, με τον δείκτη διανομής επί των κερδών να αυξάνεται από το 30% το 2023 στο 50% το 2025 - 2026.

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένεται να κλείσει το 2026 με δείκτη CET1 στο 19,3% ή κατά 500 μονάδες βάσης υψηλότερα πάνω από τον στόχο της διοίκησης για 14%. Αυτό προσφέρει μια σημαντική «δύναμη πυρός» για την ενεργοποίηση προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων ή - και τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ και την εκμετάλλευση ευκαιριών ταχύτερης οργανικής ανάπτυξης, εφόσον προκύψουν.

«Αν η Εθνική καταφέρει να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια, ενδεχομένως μέσω επαναγορών που δεν περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις μας, θα βλέπαμε περαιτέρω άνοδο στην τιμή στόχο μας», τονίζει η Citi.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Citi αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη κατά 13% φέτος και κατά 20% το επόμενο έτος λόγω των υψηλότερων εσόδων, ιδιαίτερα των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου για το 2025, αντανακλώντας την πρόσφατη σταθερή οικονομική απόδοση και το ενημερωμένο guidance. Ο οίκος σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της για τα υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή (EPS) είναι κατά 5% - 11% χαμηλότερα από τους στόχους της διοίκησης. Τα υποκείμενα κέρδη αναμένεται να μειωθούν, καθώς ο κύκλος επιτοκίων γυρίζει, ασκώντας πίεση στα περιθώρια. Η Citi αναμένει λοιπόν μια μείωση των υποκείμενων κερδών ανά μετοχή κατά 6% φέτος και κατά 7% το επόμενο έτος, προτού υπάρξει μια μέτρια αύξηση το 2026. Ωστόσο, σε δημοσιευμένη βάση αναμένει μια συνεχή αύξηση των κερδών, καθώς εξομαλύνεται το one off κόστος εκκαθάρισης παλαιών NPEs και άλλων αναδιαρθρώσεων.

Ο οίκος από την άλλη, διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη διανομή μερισμάτων, δεδομένου του σχετικά χαμηλού δείκτη CET1 της τράπεζας και του υψηλού ποσοστού DTC στο CET1. Οι εκτιμήσεις της Citi για τα μερίσματα για το 2025 και το 2026 είναι κατά 15% και κατά 40% χαμηλότερες από τους στόχους της διοίκησης αντίστοιχα. Από την άλλη, η μετοχή παραμένει μια φθηνή επιλογή και διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από 5x τα κέρδη και 0,75x την ενσώματη λογιστική αξία (trailing), με τη Citi να βλέπει έτσι σημαντικά περιθώρια ανόδου, μόνο από την αύξηση της ενσώματης αξίας (εάν δεν υπάρξει de - rating) και τη διατήρηση, αν και σε μέτρια επίπεδα, της επιστροφής κεφαλαίου.

Ως προς την Alpha Bank, η Citi επισημαίνει πως τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες του consensus, εξαιτίας των υψηλότερων, από το αναμενόμενο, επιπτώσεων απομείωσης NPEs του παρελθόντος, που οδήγησαν ωστόσο σε σημαντική υποχώρηση του δείκτη NPE στο 6% στα τέλη του έτους, από το 7,2% στο εννεάμηνο του 2023. Οι στόχοι του νέου business plan της διοίκησης είναι σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικοί και, παραδόξως, η διοίκηση Ψάλτη καθοδηγεί για 5% υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους το 2026 έναντι του 2023, αν και αναμένεται να μειωθούν κατά 5% φέτος, προτού ανακάμψουν στα τελευταία έτη του business plan.

Παρά την υιοθέτηση πιο συντηρητικών εκτιμήσεων στο πεδίο των εσόδων, από τους στόχους της διοίκησης, η Citi αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κανονικοποιημένα κέρδη κατά 13% φέτος και κατά 7% το επόμενο έτος, αυξάνοντας έτσι την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 2,35 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως. Επιπλέον, ο οίκος διατηρεί μια πιο αισιόδοξη οπτική σχετικά με την απόδοση κεφαλαίου σύμφωνα με το αναθεωρημένο guidance, αναμένοντας πλέον διανομές μερισμάτων που ισοδυναμούν με το 29% της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας για τη χρονική περιόδο 2023 - 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider