Blackwell: Πρεμιέρα για το νέο τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης της Nvidia - Διάδοχος του Hopper

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Blackwell: Πρεμιέρα για το νέο τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης της Nvidia - Διάδοχος του Hopper
H Nvidia / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Το H100 της Nvidia που βασίζεται στο Hopper κοστίζει μεταξύ 25.000 και 40.000 δολαρίων ανά τσιπ, με ολόκληρα συστήματα που κοστίζουν έως και 200.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Στα αποκαλυπτήρια μιας νέας γενιάς τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και λογισμικού για την εκτέλεση μοντέλων AI προχώρησε η Nvidia κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών της στο Σαν Χοσέ. Η κατασκευάστρια τσιπ προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της ως κύρια προμηθεύτρια ημιαγωγών που θα επιλέξουν οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης εν μέσω της παγκόσμιας φρενίτιδας με την ΑΙ.

Σύμφωνα με το CNBC, η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει πενταπλασιαστεί και οι συνολικές πωλήσεις της έχουν υπερτριπλασιαστεί από τότε που το ChatGPT της OpenAI έσυρε την «κούρσα» για την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στα τέλη του 2022. Οι high-end επεξεργαστές γραφικών για διακομιστές (GPU) της Nvidia είναι απαραίτητοι για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μεγάλων μοντέλων AI, ενώ κολοσσοί όπως η Microsoft και η Meta έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά των τσιπ.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα, η νέα γενιά επεξεργαστών γραφικών AI ονομάζεται Blackwell. Το πρώτο τσιπ Blackwell ονομάζεται GB200 και θα παραδοθεί αργότερα φέτος ενώ ήδη, πολλές επιχειρήσεις του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου συνεχίζουν να πασχίζουν να αποκτήσουν την τρέχουσα γενιά των «Hopper» H100 και παρόμοιων τσιπ.

«Το Hopper είναι φανταστικό, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερες GPU», δήλωσε ο CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, τη Δευτέρα στο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Παράλληλα, η εταιρεία παρουσίασε επίσης ένα λογισμικό που δημιουργεί έσοδα και ονομάζεται NIM, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας στους πελάτες έναν ακόμη λόγο για να παραμείνουν στα τσιπ της Nvidia έναντι ενός αυξανόμενου πεδίου ανταγωνιστών.

Ήρθε ο Blackwell

Κάθε δύο χρόνια η Nvidia αναβαθμίζει την αρχιτεκτονική της GPU, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στην απόδοση των τσιπ. Η Nvidia λέει ότι οι επεξεργαστές που βασίζονται στον Blackwell, όπως ο GB200, προσφέρουν μια τεράστια αναβάθμιση των επιδόσεων για τις εταιρείες AI, με 20 petaflops σε απόδοση AI έναντι 4 petaflops για τον H100. Η πρόσθετη επεξεργαστική ισχύς θα επιτρέψει στις εταιρείες AI να εκπαιδεύσουν μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα μοντέλα, δήλωσε η Nvidia.

Το τσιπ περιλαμβάνει αυτό που η Nvidia αποκαλεί «μηχανή μετασχηματιστή» που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την εκτέλεση AI που βασίζεται σε μετασχηματιστές, μία από τις βασικές τεχνολογίες που στηρίζουν το ChatGPT. Η GPU Blackwell είναι μεγάλη και συνδυάζει δύο ξεχωριστά κατασκευασμένες μήτρες σε ένα τσιπ που κατασκευάζεται από την TSMC. Θα είναι επίσης διαθέσιμη ως ολόκληρος διακομιστής που ονομάζεται GB200 NVLink 2, συνδυάζοντας 72 GPU Blackwell και άλλα εξαρτήματα της Nvidia που έχουν σχεδιαστεί για την εκπαίδευση μοντέλων AI.

Η Amazon, η Google, η Microsoft και η Oracle θα πωλούν πρόσβαση στον GB200 μέσω υπηρεσιών cloud. Ο GB200 συνδυάζει δύο GPU B200 Blackwell με μία CPU Grace που βασίζεται στην Arm. Η Nvidia δήλωσε ότι η Amazon Web Services θα κατασκευάσει ένα σύμπλεγμα διακομιστών με 20.000 τσιπ GB200. Mάλιστα, το σύστημα μπορεί να αναπτύξει ένα μοντέλο 27 τρισεκατομμυρίων παραμέτρων, ενώ δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το κόστος για το νέο GB200 ή τα συστήματα στα οποία χρησιμοποιείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top - 5

«Με το δεξί» και τεχνο-στηρίξεις στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

Σε υψηλό 4,5 μηνών το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider