Lamda – Ελληνικό: Σε εξέλιξη προπωλήσεις ακινήτων, στη «βιτρίνα» Little Athens – Park Rise

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Σε εξέλιξη προπωλήσεις ακινήτων, στη «βιτρίνα» Little Athens – Park Rise
Σε εξέλιξη βρίσκονται προπωλήσεις και λανσάρισμα νέων διαμερισμάτων στα «μέτωπα» των 50 μέτρων ύψους πύργων με τον κωδικό «Park Rise» και ευρύτερα στη νέα οικιστική «γειτονιά» της «Little Athens». Τα έσοδα και οι προβολές 5ετίας για τον οικιστικό τομέα 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προπωλήσεις ακινήτων αλλά και το λανσάρισμα νέων διαμερισμάτων από τη Lamda Development στο Ελληνικό και ειδικότερα στα «μέτωπα» των 50 μέτρων ύψους πύργων με τον κωδικό «Park Rise» και ευρύτερα στη νέα οικιστική «γειτονιά» της «Little Athens». Όπως προκύπτει και από νέα εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης (Μάρτιος 2024), η Lamda Development έχει εξασφαλίσει προσύμφωνα πώλησης για 21 διαμερίσματα του Park Rise, που αναμένεται να κατασκευαστεί στο «εσωτερικό» του ακινήτου στο Ελληνικό και όχι στο παραλιακό μέτωπο, «βγάζοντας», παράλληλα, στην «βιτρίνα» τα νέα διαμερίσματα του project Little Athens. Τόσο το Park Rise όσο και οι αναπτύξεις του Little Athens αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2026 και αποτελούν μέρος του σχεδιασμού προσθήκης 1.200 κατοικιών στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού.

O μέσος όρος πώλησης για τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό (Little Athens, Park Rise), σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Develοpment, διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός που οδηγεί σε αναθεώρηση των εκτιμώμενων εσόδων σε βάθος τριετίας, τη στιγμή που οι τιμές πώλησης σε άλλες ιδιωτικές αναπτύξεις στην περιοχή κινούνται σημαντικά υψηλότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Savills, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. για prime κατοικίες διαμορφώνονται στην Αθήνα στις 11.200 ευρώ ανά τ.μ. (κατατάσσοντάς την στην 5η φθηνότερη αγορά του δείγματος 23 αγορών πόλεων, με Άμστερνταμ, Ντουμπάι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη να είναι από κάτω, ήτοι φθηνότερες, από 9.500 τ.μ. προς 6.700 ευρώ/τ.μ.).

Πώς πάνε Park Rise – Little Athens

Στην ανάπτυξη του Park Rise αναμένεται η δημιουργία 88 διαμερισμάτων, εκ των οποίων έχουν λανσαριστεί στη μεσιτική αγορά ήδη τα 33 εξ αυτών από τον Ιούλιο του 2023, ενώ έως τον Νοέμβριο της περυσινή χρονιάς τα προσύμφωνα αφορούσαν τα 21 εξ αυτών. Σύμφωνα δε με την τελευταία επικαιροποιημένη παρουσίαση του project η Lamda Development αναμένει συνολικά έσοδα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία είχε λανσάρει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2024, 240 διαμερίσματα από τις 5 νέες οικιστικές αναπτύξεις που συγκροτούν τη «γειτονιά» του Little Athens. Πρόκειται για οικιστικά συγκροτήματα που υπογράφουν σημαντικά διεθνή και ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, στα οποία θα δημιουργηθούν συνολικά 459 διαμερίσματα διαφόρων τύπων.

Υπενθυμίζεται πως τα πολυτελή οικιστικά projects στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου, δηλαδή τα οικόπεδα των βιλών, τα διαμερίσματα του Marina Tower και τα condos έχουν ήδη πωληθεί, με την Lamda να εκτιμά ότι στο τέλος του 2023 θα έχει εισπράξει 600 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα

Μόνο από τα οικιστικά projects στο Ελληνικό ο όμιλος αναμένει έσοδα της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ (1,118 από τις αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο και τα υπόλοιπα από τις mainstream κατοικίες). Επιπλέον, η εταιρική παρουσίαση περιλαμβάνει και προβολή για την εμπορευματοποίηση της δεύτερης φάσης δημιουργίας επιπλέον 6.500 κατοικιών κατά την περίοδο 2027-2037, όπου εκτιμάται ότι οι συνολικές εισπράξεις θα αγγίξουν τα 9 δισ. ευρώ και το μικτό κέρδος τα 3,3 δισ. ευρώ.

Αναλόγως μεγέθους το κόστος αγοράς θα εκκινεί από τις περίπου 300 με 350 χιλιάδες ευρώ καθώς θα υπάρχουν διαμερίσματα 55-60 τ.μ. αλλά και με εμβαδόν 200-300 τ.μ.. Όπως και σε άλλες προηγούμενες παρουσιάσεις αναφέρονταν, η Lamda ευελπιστεί σε άνοδο των τιμών κατά 1.000 ευρώ/τ.μ. (over 2023 base €7.800/sqm) ώστε να μπούνε στα ταμεία της επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την οικιστική «γειτονιά» με την ονομασία «Little Athens», η περιοχή αυτή συνολικά θα εκτείνεται σε περίπου 10 οικοδομικά τετράγωνα με συνολικά πάνω από 1.200 κατοικίες (και διαμερίσματα) αλλά και 115 καταστήματα (retail). Μαζί με τις 312 κατοικίες που έχουν ήδη προπωληθεί (Riviera Tower, Condos, Villas) αποτελούν μια πρώτη οικιστικήφάση ανάπτυξης σχεδόν 1.500 ακινήτων που θα είναι έτοιμα μέσα σε περίπου 3-4 χρόνια και εισφέρουν μικτά έσοδα 2,289 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 889 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διαμερίσματα με μέσο κόστος κατασκευής 4.500 ευρώ/τ.μ. των οποίων οι τιμές θα ξεκινούν από 6.000-6.500 ευρώ/τ.μ..

Δηλαδή, συνολικά έως την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης 5ετούς φάσης (μαζί με τα έσοδα από πώληση γης, το IRC και άλλες επενδύσεις στο ακίνητο) η Lamda ανέμενε έσοδα 3,3 δισ. ευρώ με μικτό κέρδος της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη «βιτρίνα» προς αξιοποίηση ο Λιμένας Λαυρίου – Το μοντέλο, οι χρήσεις και τα «κρυφά χαρτιά» της υποδομής

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί και πού ανεβάζουν τον πήχη για τη μετοχή οι αναλυτές – Ο ηγετικός ρόλος στις παραχωρήσεις

Κατασκευές: Μεγάλοι vs «μικρών» για το οδικό έργο των 200 εκατ. ευρώ στην Στερεά Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider