Dominique Leroy (Deutsche Telekom): Η μετάβαση της διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι ομαλή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dominique Leroy (Deutsche Telekom): Η μετάβαση της διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι ομαλή
Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση της Cosmote δίνει η Dominique Leroy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telecom. Η υπεύθυνη για την Ευρώπη σε συνέντευξή της στο insider μιλά για τις προκλήσεις των τηλεπικοινωνιών, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και για την εμπιστοσύνη του γερμανικού ομίλου στην Ελληνική αγορά.

Αποστολή στο MWC2024 στη Βαρκελώνη

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση του ΟΤΕ δίνει η Dominique Leroy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telecom και υπεύθυνη για την Ευρώπη. Με 30ετή εμπειρία στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων και των τηλεπικοινωνιών, η επικεφαλής για την Ευρώπη της DT μιλά στο insider.gr για τις προσκλήσεις που αναδιαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, για το αναπτυξιακό μομέντουμ στο οποίο βρίσκεται η χώρα αλλά και για την εμπιστοσύνη που δείχνει ο γερμανικός όμιλος στην ελληνική αγορά.

Νέα «πνοή» στην διοίκηση

Αυτή την περίοδο ο ΟΤΕ βρίσκεται σε μια φάση μεγάλης αλλαγής, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Leroy ερωτηθείσα σχετικά με την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από το τιμόνι του εγχώριου τηλεπικοινωνιακού Ομίλου και την παράδοση της σκυτάλης στον κ. Κώστα Νεμπή. «Ο κ. Τσαμάζ έπαιξε κομβικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ΟΤΕ, κατάφερε να δημιουργήσει έναν αποδοτικό, πελατοκεντρικό και ψηφιοποιημένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο στην Ελλάδα. Την συνέχιση αυτής της πορείας αναλαμβάνει πλέον ο Κ. Νεμπής, στέλεχος που απέδειξε τις διοικητικές του ικανότητες στην ελληνική αλλά και στην κροατική αγορά. Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κροατία κατάφερε να ηγηθεί της εκεί θυγατρικής αποτελεσματικά, να χτίσει μια καλή διοικητική ομάδα, να υιοθετήσει ένα πελατοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης και να πείσει την DT να επενδύσει περισσότερο στην Κροατία, έχοντας πολλές επαφές και με τις εκεί αρμόδιες αρχές. Ο ερχομός του στην Ελλάδα στο τιμόνι του ΟΤΕ, θα φέρει σίγουρα ένα νέο στυλ διοίκησης του οργανισμού, πιο νεανικό, πιο ευπροσάρμοστο, πιο ευέλικτο, συνεχίζοντας ωστόσο και την επιτυχημένη στρατηγική του προκατόχου του, κ. Τσαμάζ».

Στόχος είναι άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, ο ΟΤΕ να συνεχίσει να εστιάζει στον πελάτη, να διατηρήσει τις επικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και με τον κρατικό μηχανισμό, στην ψηφιακή μετάβαση του οποίου έχει υπάρξει αρωγός. «Να σας θυμίσω ότι έχουμε συνδράμει την κυβέρνηση στην Ελλάδα στον δρόμο προς την ψηφιοποίηση όσο περισσότερο μπορούσαμε. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε είχαμε ανακοινώσει το επενδυτικό μας πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή 3 εκατ. γραμμών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχοντας συνδέσει ήδη 1,4 εκατ. σπίτια με οπτικές ίνες. Αυτή την πορεία επιδιώκουμε να συνεχίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι η μετάβαση της διοίκησης θα είναι ομαλή, χάρη και στην πρότερη συνεργασία των δύο ανδρών.

Όσον αφορά στο brand COSMOTE, η κα Leroy σημείωσε: «Η Cosmote αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό brand. Από την άλλη πλευρά, το «T», ήτοι το εμπορικό σήμα της Telekom, είναι το πιο γνωστό τηλεπικοινωνιακό brand παγκοσμίως, γι’ αυτό και ξεκίνησε μια προσπάθεια «συνδυασμού» των δύο brand με την αναφορά ότι η Cosmote αποτελεί μέλος του ομίλου «Τ».

Επενδύσεων συνέχεια με έμφαση στις υποδομές

Όσον αφορά στα πλάνα του γερμανικού ομίλου για την Ελλάδα, η κα Leroy ξεκαθάρισε ότι η Cosmote συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι όσο και το 5G Stand Alone. «Η Cosmote ήταν μια από τις πρώτες χώρες του ομίλου που ενεργοποίησαν το 5G Stand Alone. Η νέα γενιά του 5G αναμένεται να προσφέρει νέες καινοτόμες υπηρεσίες για τους πελάτες, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα διακρίνεται για τα ψηφιακά της άλματα», εξήγησε η κα Leroy σημειώνοντας ότι πολλές φορές και η ίδια χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως παράδειγμα ψηφιοποίησης.

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας των τηλεπικοινωνιών

Οι επενδύσεις ωστόσο και ειδικότερα η απόσβεσή τους, αποτελούν και μια από τις βασικότερες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια. «Η κύρια πρόκληση είναι όχι μόνο πώς θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις αλλά πώς θα βεβαιωθούμε ότι οι επενδύσεις αυτές χρησιμοποιούνται από τους πελάτες. Αν κοιτάξετε τις οπτικές ίνες για παράδειγμα θα διαπιστώσετε ότι η ζήτηση κυμαίνεται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συνθήκη αναμένεται να βελτιωθεί με το κουπόνι επιδότησης των συνδέσεων οπτικών ινών που τρέχει αυτή την περίοδο και με το νέο που θα έρθει αλλά και το νέο μοντέλο χονδρικής, την υιοθέτηση του οποίου έχει προτείνει ο ΟΤΕ», όπως σημείωσε η επικεφαλής της DT. «H πρωτοβουλία του ομίλου ΟΤΕ για την προώθηση ενός νέου μοντέλου χονδρικής στο FTTH που δίνει εκπτώσεις με βάση τον όγκο των συνδέσεων είναι άλλωστε πολύ σημαντική γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών λιανικής, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό και την ζήτηση» προσέθεσε.

Πέρα βέβαια από το θέμα της ζήτησης, μεγάλη πρόκληση αποτελεί την τελευταία διετία και ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξάνει αισθητά το κόστος υλικών, πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και ο κατακερματισμός στις τηλεπικοινωνίες που παρατηρείται στην Ευρώπη. «Μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην μετακυλίσουμε το κόστος στους πελάτες ακολουθώντας βιώσιμες και πράσινες πρακτικές εξορθολογισμού του. Η ελληνική θυγατρική, με την βοήθεια του IoT αλλά και με την πράσινη μετάβαση που υλοποιεί, αποτελεί παράδειγμα και ως προς αυτό. Παράλληλα όμως ο αριθμός των εταιρειών στη Γηραιά Ήπειρο είναι αρκετά μεγάλος, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών πλάνων και δεν προσφέρει οικονομίες κλίμακας». Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει σύμφωνα με την κα Leroy η συγκέντρωση των παικτών, στην οποία η Ευρώπη μέχρι πρότινος ήταν αρνητική αλλά πλέον φαίνεται να αλλάζει στάση. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο όμιλος ΟΤΕ προχωρά στην αποεπένδυση από τη Ρουμανία με την πώληση της Telekom Romania Mobile. Διαδικασία που θα προχωρήσει εν καιρώ, αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρουμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Η DT στο MWC

Ο όμιλος της Telecom έδωσε το παρόν στο MWC2024, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αξιοποίησης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Από τις πλέον ενδιαφέρουσες λύσεις που επέδειξε ήταν αυτή του AI smartphone, ενός smartphone που αξιοποιεί έναν νέας γενιάς ψηφιακό βοηθό από την Brain.ai, επιτρέποντας στον χρήση να απελευθερωθεί από την χρήση εφαρμογών που έχει στο τηλέφωνό του. Η λύση προσφέρεται σε δύο εκδοχές, η μια χρησιμοποιείται το cloud και η άλλη ένα συγκεκριμένο smartphone που φορά ένα εξειδικευμένο chip της Qualcomm που επιτρέπει όλες οι διεργασίες του ΑΙ να γίνονται τοπικά στην συσκευή, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο επεξεργασίας.

Επιπλέον, η Telekom παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για το router του αύριο, το οποίο μπορεί να είναι ολόγραμμα, ρομπότ – ψηφιακός βοηθός ή απλά εξαιρετικά μικρές συσκευές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MWC2024:«Αποκαλυπτήρια» για το έξυπνο δαχτυλίδι της Samsung

gazzetta
gazzetta reader insider insider