Magnificent 7: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ ξεπερνούν σε αξία όλες τις εταιρείες κάθε μεγάλης χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Magnificent 7: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ ξεπερνούν σε αξία όλες τις εταιρείες κάθε μεγάλης χώρας
Η Microsoft και η Apple, χωριστά, έχουν παρόμοια κεφαλαιοποίηση με όλες τις συνδυασμένες εισηγμένες εταιρείες σε καθεμία από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσαν.

Oι «Magnificent 7», δηλαδή οι «7 υπέροχες» εταιρείες της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, διαθέτει πλέον μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τις εταιρείες σχεδόν κάθε άλλη μεγάλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Deutsche Bank.

Όπως αναφέρεται στο CNBC, η άνοδος των κερδών και της κεφαλαιοποίησης των Magnificent 7, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla ξεπερνούν σε αξία όλες τις εισηγμένες εταιρείες σε σχεδόν κάθε χώρα της G20, με μόνο εκείνες της Κίνας και της Ιαπωνίας να αξίζουν παραπάνω όταν υπολογιστούν συνδυαστικά όλες οι εισηγμένες τους.

Η Microsoft και η Apple, χωριστά, έχουν παρόμοια κεφαλαιοποίηση με όλες τις συνδυασμένες εισηγμένες εταιρείες σε καθεμία από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσαν.

Ωστόσο, αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Jim Reid, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής και θεματικής έρευνας της Deutsche Bank, προειδοποίησε σε ένα υπόμνημα που ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ «ανταγωνίζεται το 2000 και το 1929 ως προς το ότι είναι το πιο συγκεντρωτικό στην ιστορία».

Η Deutsche Bank ανέλυσε τις τροχιές και των 36 εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των πλέον πολύτιμων στον S&P 500 από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, σημειώνοντας ότι ενώ οι μεγάλες εταιρείες τείνουν τελικά να πέφτουν από την πρώτη πεντάδα καθώς εξελίσσονται οι επενδυτικές τάσεις και οι προοπτικές κέρδους, 20 από τις 36 που έχουν συμπληρώσει αυτή την ανώτερη κατηγορία εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες 50 σήμερα.

Η Tesla είχε μια πορεία 13 μηνών στις πέντε κορυφαίες πιο πολύτιμες εταιρείες το 2021/22, αλλά τώρα έχει πέσει στη 10η θέση, με την τιμή της μετοχής να έχει πέσει κατά περίπου 20% από την αρχή του 2024. Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia συνέχισε να «σκαρφαλώνει» , προσθέτοντας σχεδόν 47% από την αλλαγή του έτους.

Θα μπορούσαν να διευρυνθούν τα κέρδη;

Παρά τη ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική στις αρχές του 2023, οι αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street ήταν εντυπωσιακές, αλλά συγκεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των Magnificent 7, οι οποίοι επωφελήθηκαν σημαντικά από το AI και τις προσδοκίες μείωσης επιτοκίων.

Σε ένα ερευνητικό υπόμνημα την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Evelyn Partners τόνισε ότι οι Magnificent 7 απέδωσαν 107% το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρύτερο δείκτη MSCI, ο οποίος απέδωσε ένα υγιές αλλά μικρότερο 27% στους επενδυτές.

Ο Daniel Casali, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην Evelyn Partners, δήλωσε ότι εμφανίζονται σημάδια ότι οι ευκαιρίες στις αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να διευρυνθούν και για άλλες πέρα από τις 7 φέτος για δύο λόγους, ο πρώτος από τους οποίους είναι η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, κάτι που ο Casali είπε ότι δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει σταθερά τις τιμές και έχουν μετακυλήσει τον αντίκτυπο του υψηλότερου πληθωρισμού στους πελάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασία: Τα νομίσματα που θα επωφεληθούν από την μείωση των επιτοκίων από την Fed

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία είναι σε ύφεση, αλλά δεν χρειάζεται απαισιοδοξία

Η EE άνοιξε «επίσημη έρευνα» σε βάρος του TikTok - Tι απαντά η εταιρεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider