ΜΕΤΚΑ: Ανεκτέλεστο 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – Τα έργα και τα μεγέθη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΜΕΤΚΑ: Ανεκτέλεστο 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – Τα έργα και τα μεγέθη
Στα 125 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών και στα 18 εκατ. τα EBITDA του νεοσυσταθέντος τομέα των κατασκευών. Ποια μεγάλα έργα υλοποιεί ο όμιλος, τι διεκδικεί. Ατού η παρουσία στο εξωτερικό, στα 1,8 δισ. ευρώ το διεθνές ανεκτέλεστο

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος τομέα των κατασκευών της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, μέσα από απόσχιση τομέα της MYTILINEOS, διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ το 2023 (επί συνόλου 1,014 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 όπου τα EBITDA του τομέα είχαν ανέλθει σε περίπου 13 εκατ. ευρώ (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεις).

Στο τέλος του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών, ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Η αναφορά γίνεται μόνο για έργα που έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ εντός Ελλάδας σε επίπεδο υποδομών – κατασκευών. Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο νέος «διπλός» τομέας εισέφερε 125 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 5,49 δις ευρώ) έναντι 117 εκατ. ευρώ το 2022.

Όπως ανέφερε ο όμιλος Mytilineos κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2023, «οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο κλάδος Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρχής γενομένης από το 2024, όπου περιμένει σημαντική επίδραση από την ενοποίηση της 100% κατασκευαστικής θυγατρικής METKA ATE».

Η λίστα των έργων

Σημειώνεται ότι πλέον το γκρουπ έχει ενισχύσει τη θέση του περαιτέρω στον τομέα υποδομών – κατασκευών, μέσω της παρουσίας σε πλήθος έργων.

Μάλιστα, την προσεχή Τετάρτη 31 Ιανουαρίου γίνονται και τα εγκαίνια του συνόλου του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία» (έχει παραδοθεί η παράκαμψη Αμφιλοχίας 17 χλμ.), συνολικού μήκους σχεδόν 49 χλμ. και προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόσφατα εκκίνησα οι πρώτες εργασίες στο έργο της επέκτασης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής προς Μέγαρα (100 εκατ. ευρώ, συμμετοχή Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ, ως γνωστόν, ο όμιλος έχει συμμετοχή 50% στο οδικό ΣΔΙΤ του FlyOver Θεσσαλονίκης (370 εκατ.) και θα κατασκευάσει το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, έχει συμμετοχή σε projects όπως η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, αναμένει την υπεγράφη του έργου ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, έργο 159 εκατ. ευρώ (σε σχήμα με την ΑΤΕΣΕ), τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό κ.λπ. Να σημειωθεί ότι το γκρουπ επίσης διεκδικεί πλήθος έργων εκατοντάδων εκατ. ευρώ το κάθε ένα (φράγματα, κτηριακά, οδικά ΣΔΙΤ, μονάδες αποβλήτων, παραχωρήσεις, ιδιωτικά projects όπως π.χ. στην ανάπτυξη της Lamda στο Ελληνικό κ.α.).

Η διεθνής ισχυρή εικόνα

Κυρίως, όμως, ο όμιλος Mytilineos έχει μεγάλη παρουσία εκτός Ελλάδας (Ην. Βασίλειο, Ευρώπη, Καναδάς, Χιλή, Αυστραλία κ.α.) με την κατασκευή ενεργειακών projects ή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (π.χ. Protos Energy Recovery Facility) κ.α.

Γενικότερα, πάντως, για το γκρουπ, και σε σχέση και με τα έργα στο εξωτερικό, στο τέλος του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,5 δισ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 12-13% αφορά σε έργα στην Ελλάδα (183 εκατ.) και το 44-45% στο Ηνωμένο Βασίλειο (811 εκατ.), δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, στην Πολωνία υπάρχει συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 420 εκατ., στην Ιρλανδία 34 εκατ., στη Γεωργία 27 εκατ., στην Αλβανία 28 εκατ. και σε λοιπές χώρες 28 εκατ. ευρώ.

Στις ΑΠΕ, γίνεται αναφορά ότι εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~1,3 GW σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα 386 εκατ., ενώ επιπλέον 285 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης. Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Εντός του 2023 η MYTILINEOS ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 373 MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως των ~4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον προσεγγίζει τα 14GW, στο τέλος του 2023, μία συνολική αύξηση ~5GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους. Ο Τομέας M Power Projects, εστιάζοντας σε έργα που προωθούν τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύει συνεχώς τη διεθνή του παρουσία εκτελώντας σήμερα 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Στα top picks της Optima για το 2024 η μετοχή - Στα 47 ευρώ η τιμή-στόχος

Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider