Τουτζιαρίδης: Τι σηματοδοτεί η επένδυση 6,65 εκατ. ευρώ του Synergia Ηellenic fund στην PotPan

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουτζιαρίδης: Τι σηματοδοτεί η επένδυση 6,65 εκατ. ευρώ του Synergia Ηellenic fund στην PotPan
Η πρώτη επένδυση θεσμικού επενδυτή στον κλάδο του βιομηχανικού catering. Τι δηλώνει στο insider.gr ο ιδρυτής της PotPan που δραστηριοποιείται στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων. Τι αποκαλύπτει για την ταυτότητα της επένδυσης και για την επόμενη μέρα.

Νέα δεδομένα στον κλάδο του βιομηχανικού catering και του κλάδου της εστίασης ευρύτερα, δημιουργεί η απόφαση του Synergia Ηellenic fund να επενδύσει 6,65 εκατ. ευρώ στην εταιρεία PotPan Foodservice - μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ετοίμων γευμάτων που ιδρύθηκε το 2001 από τον Ιωάννη Τουτζιαρίδη.

Και αυτό γιατί συνιστά την πρώτη επένδυση στον εν λόγω κλάδο στην Ελλάδα από θεσμικό επενδυτή, γεγονός που δύναται να προσδώσει έναν νέο τόνο στους κλάδους εστίασης και τροφίμων γενικότερα.

«Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που σαν επιχειρηματία πρώτης γραμμής, όπως θεωρώ τον εαυτό μου, με γεμίζει αφενός με αίσθημα ευθύνης να αποδώσει και αφετέρου με αισιοδοξία να υλοποιηθούν τα επιχειρηματικά μας πλάνα», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PotPan, Ιωάννης Τουτζιαρίδης.

«Η εταιρεία διαθέτει κουλτούρα ποιοτικού φαγητού και αυτό είναι το δικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», εξηγεί ο ίδιος.

Το επενδυτικό πλάνο

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του Synergia Hellenic fund στην PotPan, μέσω της κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 6,65 εκατ. ευρώ, με στόχο την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων βάσει πενταετούς επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τουτζιαρίδη, με την εν λόγω συναλλαγή, το Synergia Ηellenic fund αποκτά ποσοστό άνω του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ωστόσο ο ίδιος και ο έτερος βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος Μπινιάρης θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κορμό της μετοχικής και διοικητικής ομάδας, έχοντας και την ευθύνη εκτέλεσης του αναπτυξιακού πλάνου.

Στον πυρήνα του επιχειρηματικού σχεδίου για την PotPan προβλέπεται η υλοποίηση επενδυτικών δαπανών με στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού της εταιρείας, καθώς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

«Το πρώτο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στη βελτίωση του παραγωγικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στη βασική παραγωγική μονάδα της εταιρείας στην Αυλίδα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων ώστε να καταστούν λιγότερα ενεργοβόρα και περισσότερο αποδοτικά», σημειώνει ο ιδρυτής της PotPan.

Ταυτόχρονα, κάποια συστήματα αυτοματοποιούνται με την εισαγωγή τεχνολογιών ποιότητας, ενώ το τρίτο σκέλος του επιχειρηματικού σχεδίου προβλέπει την ανάπτυξη και νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως για παράδειγμα premium κρεατοσκευάσματα.

Κύκλος εργασιών κοντά στα 16 εκατ. ευρώ και επιστροφή στην κερδοφορία το 2023

Σύμφωνα με τον κ. Τουτζιαρίδη, το 2023 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την PotPan, καθώς η εταιρεία επιστρέφει σε κερδοφόρα τροχιά, μετά τις ζημιές που κατέγραψε τα δύο προηγούμενα έτη, λόγω του ράλι στο οποίο επιδόθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών του 2023, τοποθετείται οριακά χαμηλότερα των 16 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει δε από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 12,37 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,67% έναντι της χρήσης 2021. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. ευρώ έναντι 957.698 ευρώ το 2021.
Στο τέλος του 2022 τα ίδια κεφάλαια της PotPan ανέρχονταν σε 852.363 ευρώ έναντι 2,26 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Παράγει 80.000 μερίδες φαγητού ημερησίως και πάνω από 9 εκατομμύρια ετησίως

Η PotPan ιδρύθηκε το 2001 από τον Ιωάννη Τουτζιαρίδη με έδρα την Αυλίδα και βασικό αντικείμενο την παραγωγή και διανομή κατεψυγμένων και φρέσκων έτοιμων γευμάτων.

Προτάσσοντας ως βασικό της πλεονέκτημά τη δημιουργία premium προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικά κοστολόγια, παράγει κάθε χρόνο περισσότερα από εννιά εκατομμύρια μερίδες φαγητού και διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με τα περισσότερα σουπερμάρκετ, μεγάλες αλυσίδες εστίασης, νοσοκομειακές μονάδες και ξενοδοχειακούς ομίλους. Παράλληλα, αναλαμβάνει τις ανάγκες τροφοδοσίας και σχολείων.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της εταιρείας περιλαμβάνεται η εταιρική εστίαση, καθώς και η εστίαση ειδικής φροντίδας με στόχο τη συμβατική διατροφή ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ενώ η PotPan διαθέτει και σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, εξάγοντας μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει έτοιμα γεύματα, σαλάτες, παραδοσιακές πίτες, ντρέσινγκ/σάλτσες, καθώς και σάντουιτς, ενώ στο πελατολόγιό της φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα όπως Βιοκλινική, Superfast Ferries, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Unilever, IKEA, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, L’ artigiano, Dominos, Γρηγόρης κ.α.

Η PotPan διαθέτει δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Αυλίδα και στο Περιστέρι με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 80.000 μερίδων την ημέρα σε έτοιμα γεύματα, σαλάτες και σάντουιτς με 280 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.

Το Synergia Hellenic Fund IV

Το Synergia Hellenic Fund IV είναι το πέμπτο κατά σειρά fund που διαχειρίζεται η Hellenic Capital Partners (HCP) υπό την καθοδήγηση των Μαρίας Σαρρή, Σπύρου Παπαδάτου και Νικόλα Γκιούρα.

Το fund δημιουργήθηκε υπό την πλατφόρμα Equifund με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, με στόχο να υλοποιεί επενδύσεις σε εδραιωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρονιά εξελίξεων το 2024 για τη Μινέρβα

Κάθοδο στην Κρήτη ετοιμάζουν τα My Market

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Ανεβάζει στροφές η επέκταση δικτύου – Έξι νέα καταστήματα σε έναν μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider