Ευκαιρίες επιδοτήσεων 2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Οι δράσεις που τρέχουν και αυτές που έρχονται  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρίες επιδοτήσεων 2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Οι δράσεις που τρέχουν και αυτές που έρχονται  
Σημαντικές ευκαιρίες επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει το 2024.

Σημαντικές ευκαιρίες επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει το 2024. Στα προγράμματα συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είναι ήδη ενεργά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο πρόκειται να προστεθούν νέες δράσεις που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ με έμφαση στις νέες επιχειρήσεις, τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό, καθώς και την καινοτομία.

Οι νέοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να τρέξουν, καθώς μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για τα προγράμματα ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός της δράσης για τη γενική επιχειρηματικότητα ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ και της δράσης για τον τουρισμό στα 160 εκατ. ευρώ. Και οι δύο δράσεις επιδοτούν με ποσοστό έως 50% επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ, όμως έρχονται με αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν κλείσει οι αιτήσεις για τις δράσεις του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ λόγω κάλυψης του προϋπολογισμού. Δεν αποκλείεται οι δύο δράσεις «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» να ανοίξουν ξανά αν διατεθούν επιπλέον κονδύλια, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό καθώς ορισμένες δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση.

Στις δράσεις που έρχονται, εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ξεκινήσει και το πολυαναμενόμενο «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2023, όμως τελικά αποφασίστηκε να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στη δράση λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος που έτρεξε με το ΕΣΠΑ 2013-2020. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής προτάσεων για όλες τις παρεμβάσεις της δράσης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Σύντομα προβλέπεται και ενεργοποίηση της δράσης «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων του κλάδου για την παραγωγή αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια).

Σύντομα αναμένεται και οι προκήρυξη δύο δράσεων για την ενίσχυση υψιστάμενων και νέων επιχειρήσεων στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Ο λόγος για την «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και την «’Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση νέων ΜΜΕ Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη πρόγραμμα που έχει προδημοσιευθεί και αναμένεται άμεσα η προκήρυξή του είναι το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Οι ευκαιρίες επιδοτήσεων είναι σημαντικές, ωστόσο όπως αναφέρουν σύμβουλοι επενδύσεων με εμπειρία η επιλογή του κάθε προγράμματος θα πρέπει να γίνει με προσοχή και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις αλλά και τους περιορισμούς κοινοτικής στήριξης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση. «Ο επενδυτής για να μπορέσει να επιλέξει το καλύτερο πρόγραμμα, πρέπει να εξετάσει αναλυτικά τις προϋποθέσεις της κάθε δράσης με την συμβολή του συμβούλου του, καλό θα ήταν να έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια που να καλύπτουν την ιδιωτική συμμετοχή και να έχει βρει τον τόπο που θα υλοποιηθεί η επένδυση», σημειώνει ο Γιάννης Δημητρίου της Anodos Συμβουλευτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MyAuto: Όλη η πληροφορία για κάθε όχημα στο Gov.gr Wallet

Πάνω από 200.000 αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Έως 19 Ιανουαρίου ανοικτή η πλατφόρμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider