ΕΣΠΑ: Για το 1ο τρίμηνο του 2024 πάει το «Ερευνώ – Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Για το 1ο τρίμηνο του 2024 πάει το «Ερευνώ – Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ
Μια ακόμη παράταση πήρε η μεγάλη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ. Ποιες είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Μια ακόμη παράταση πήρε η μεγάλη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, η οποία πρόκειται πλέον να «τρέξει» εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2021-2027.

Το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2023, μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κυκλοφορήσει και η επικαιροποιημένη προδημοσίευση της δράσης που περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις με στόχο την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως, τελικά αποφασίστηκε να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στη δράση λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος που έτρεξε με το ΕΣΠΑ 2013-2020. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής προτάσεων για όλες τις παρεμβάσεις της δράσης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Αιτήσεις χρηματοδότησης θα μπορούν να υποβάλλουν είτε μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε ομάδες επιχειρήσεων, είτε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Η τελική δομή του προγράμματος θα διαμορφωθεί με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι τέσσερις παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις

Η παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) είτε ομάδες επιχειρήσεων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 800.000 ευρώ.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Η παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ.

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Δυνητικοί δικαιούχοι στην παρέμβαση ΙΙΙ, είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται επίσης στα 2.000.000 ευρώ.

4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι υπογραφές στο MoU ΟΝΕΧ – Attica Group για το deal του 1 δισ. ευρώ

Πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο: Οι οκτώ παρεμβάσεις - κλειδιά για την ενίσχυση της μεταποίησης 

Ναυτιλία: To στοίχημα των Greeks στο LNG – Τι «βλέπει» η Dynagas

gazzetta
gazzetta reader insider insider