Lamda: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το Ελληνικό – Οι τράπεζες και τα οικιστικά έσοδα 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το Ελληνικό – Οι τράπεζες και τα οικιστικά έσοδα 
Έσοδα από πωλήσεις του οικιστικού τομέα, παλιότερες ομολογιακές εκδόσεις και ΑΜΚ, κοινοπρακτικό δάνειο με τράπεζες στηρίζουν την πρώτη φάση ανάπτυξης του ομίλου στο Ελληνικό. Τι αναφέρονταν σε πρόσφατη επικαιροποίηση. 

Εξασφαλισμένη από πολλές πλευρές είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης που προωθεί η Lamda Development στο Ελληνικό, υπενθυμίζοντας, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εισηγμένης, ότι προς το παρόν εκτιμάται πώς δεν θα χρειαστούν νέα δάνεια το προσεχές διάστημα όσον αφορά στην α’ φάση της επένδυσης, και λόγω της καλής πορείας των εσόδων (από ακίνητα).

Χτες, πάντως, η εισηγμένη γνωστοποίησε ότι στις 08.12.2023 η ίδια ή/και οι θυγατρικές του ομίλου υπέγραψαν με τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank οριστικές συμβάσεις σε εκτέλεση τμήματος της συμφωνίας των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού που είχαν υπογραφεί την 23.06.2023 και αφορά την ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει αυτής της επικαιροποίησης, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνονταν σε 944 εκατ. ευρώ από 1,117 δισ. ευρώ προηγουμένως, με τον τομέα «Οικιστικές αναπτύξεις, έργα υποδομών & άλλες αναπτύξεις» να χρηματοδοτείται με 120 εκατ. ευρώ (από 394 εκατ. πριν), τις «Εμπορικές αναπτύξεις Vouliagmenis Mall & Riviera Galleria» με 575 εκατ. ευρώ από 517 εκατ., ενώ χρηματοδότηση 249 εκατ. ευρώ αφορά σε ΦΠΑ (από 205 εκατ.).

Όπως τότε σημείωνε η Lamda Development, η επικαιροποίηση ήταν επακόλουθο των ευνοϊκών εξελίξεων στις πωλήσεις κυρίως των οικιστικών αναπτύξεων της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α΄), καθώς και της γενικότερα εξαιρετικής πορείας του έργου του Ελληνικού μέχρι σήμερα, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων όσο και στις συνολικές εισπράξεις.

Δεν χρειάζεται νέο δάνειο προσεχώς

Κατά καιρούς τόσο ο CEO, Οδυσσέας Αθανασίου, όσο και στελέχη του ομίλου π.χ. στη διάρκεια τηλεδιασκέψεων με αναλυτές, έχουν αναφερθεί στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της α’ φάσης ανάπτυξης που περιλαμβάνει βασικές υποδομές, κτηριακά έργα (οικιστικά, εμπορικά, γραφεία κ.α.). Ο κ. Αθανασίου μόλις προ μηνός σημείωνε εκ νέου, σε σχέση με τη χρηματοδότηση, ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης είναι καλυμμένη καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα έσοδα από τις προπωλήσεις κατοικιών, ενώ είχε γίνει και παλιότερα ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ. Τα δε ομόλογα είναι με σταθερό επιτόκια, άρα ο όμιλος δεν είναι ευάλωτος στις αυξήσεις επιτοκίων τα 650 εκατ. αύξηση κεφαλαίου. «Δεν χρειαζόμαστε καν χρηματοδότηση για το Ελληνικό», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Αυξημένα έσοδα από οικιστικά

Αλλά και λίγο αργότερα, στο πλαίσιο conference call με αναλυτές, στον απόηχο της ανακοίνωσης μεγεθών 9μήνου 2023, στελέχη του γκρουπ αναφέρονταν στην πάνω από τις προσδοκίες όσον αφορά στις πωλήσεις κατοικιών. Όσον αγορά στην χρηματοδότηση του έργου, το οικονομικό επιτελείο της Lamda επανέλαβε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε νέα δανειακή χρηματοδότηση για τα κατασκευαστικά έργα το 2024, καθώς τα υφιστάμενα κεφάλαια επαρκούν.

Ειδικότερα, έσοδα που θα φτάσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις - συναλλαγές κατοικιών και διαφόρων οικοπέδων στο Ελληνικό εκτιμούσε ότι θα βάλει στα ταμεία της στο τέλος του 2023 η Lamda, με επιπλέον 270 εκατ. έσοδα στο τελευταίο δίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ήτοι έως τις αρχές Νοεμβρίου, οι εισπράξεις από προκαταβολές για τα οικιστικά projects και οικόπεδα ανήλθαν στα 448 εκατ. ευρώ (50% από τον Riviera Tower). Πλέον, έως το τέλος του 2023, οι εισπράξεις της Lamda εκτιμώνται σε σχεδόν 270 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 130 εκατ. ευρώ από τα 448 εκατ. φαίνονται στα βιβλία μέχρι στιγμής της εισηγμένης.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου είχε φτάσει στο τέλος του 9μήνου στα 3,2 δισ. ευρώ με το έργο του Ελληνικού να αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022, λόγω της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων με θετική επίπτωση 22 εκατ. ευρώ και της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) κατά 23 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του κόστους πωληθέντων ακινήτων.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 ξεκινά επίσης η υπογραφή οριστικών συμβολαίων μίσθωσης των χώρων και στα δύο υπό ανάπτυξη malls της Lamda στο Ελληνικό. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μεταφρασμένο σε υπογεγραμμένα head of terms για το 64% του Vouliagmenis Μall και το 46% του Riviera Galleria.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι εταιρείες real estate μπορούν να «σηκώσουν» από την αγορά πάνω από μισό δισ. ευρώ

Πώς αλλάζει το τοπίο στον Σιδηρόδρομο 

Mega project 500 εκατ. ευρώ του ομίλου Τσάκου και Γερμανών για ΑΠΕ στον Δομοκό

gazzetta
gazzetta reader insider insider