Στην τελική ευθεία η IPO του ΔΑΑ – «Πράσινο φως» από DG Comp για το deal με την PSP Investments

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η IPO του ΔΑΑ – «Πράσινο φως» από DG Comp για το deal με την PSP Investments
Πράσινο φως από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου (sole control) του ΔΑΑ από την Avi Alliance.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Την προηγούμενη εβδομάδα εξασφαλίστηκε το πράσινο φως από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου (sole control) του ΔΑΑ από την Avi Alliance, η οποία θα αποκτήσει ένα επιπλέον 10% της εταιρείας λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων, ως cornerstone investor στο IPO.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο όμιλος της Avi Alliance, που ανήκει κατά 100% στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments, σχεδιάζει να αγοράσει με premium το 10% του ΔΑΑ από το συνολικό 30% που θα διαθέσει στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι το συνολικό ποσοστό του ΔΑΑ που θα κατέχει η Avi Alliance θα αυξηθεί στο 50% συν έξι μετοχές από 40% συν έξι μετοχές που είναι σήμερα. Για τη συγκέντρωση αυτή απαιτείται η έγκριση της DG Comp, η οποία και δόθηκε με γρήγορες διαδικασίες καθώς δεν εντοπίζονται θέματα ανταγωνισμού.

Με το 10% από το 30% του ΔΑΑ που θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει «κλειδώσει», το μεγάλο ζήτημα είναι το που θα διατεθεί το υπόλοιπο ποσοστό. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει επαφές με ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές. Σημειώνεται πως πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι το Υπερταμείο με 25%, οι Avi Alliance GmbH και Avi Alliance Capital GmbH (με συνολικά 40%) και ο όμιλος Κοπελούζου (με 5%).

Το δυνατό χαρτί του «Ελ. Βενιζέλος» είναι τα ισχυρά μεγέθη των τελευταίων ετών που αναμένεται να ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια καθώς θα συνεχίζει να αναπτύσσεται ο ελληνικός τουρισμός. Τα αποτελέσματα εννεάμηνου που ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από μερικές εβδομάδες δείχνουν πως το 2023 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα αεροδρόμιο. Ο κύκλος εργασιών του ΔΑΑ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασε τα 463,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Αντίστοιχη αύξηση είχαν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένη κατά 43% ήταν η καθαρή κερδοφορία, στα 188,6 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα ακόμη βήμα για το IPO, καθώς θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ που καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει την εισαγωγή των κοινών μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τις απαραίτητες τροποποιήσεις του καταστατικού της, την εκλογή νέου ΔΣ και τη διανομή μερίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ καλό το συνέδριο - Μέρισμα και πόσο - Προσωπικοί λόγοι... γενικώς

Πώς έργα – συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ «μπλέκουν» με χρηματοδότηση, προσφυγές και αναθεωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider