Κάνουν ουρές για να εμφυτεύσουν στον εγκέφαλο ένα τσιπ της Neuralink

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάνουν ουρές για να εμφυτεύσουν στον εγκέφαλο ένα τσιπ της Neuralink
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της Neuralink, σύμφωνα με τον Άσλι Βανς, από έναν από τους βιογράφους του Έλον Μασκ, αφαιρώντας ένα τμήμα του κρανίου τους.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της Neuralink, σύμφωνα με τον Άσλι Βανς, έναν από τους βιογράφους του Έλον Μασκ, αφαιρώντας ένα τμήμα του κρανίου τους.

Ο Βανς, ο οποίος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Neuralink 10 φορές μέσα σε τρία χρόνια, μιλώντας στο Bloomberg επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη εμφυτεύσει το τσιπ της σε άνθρωπο, αλλά στοχεύει να προχωρήσει στο τολμηρό βήμα το 2024, προβαίνοντας σε 11 επεμβάσεις και σε περισσότερες από 22.000 έως το 2030.

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση στη Neuralink να ξεκινήσει δοκιμές της συσκευής της σε ανθρώπους, τις οποίες ο Μασκ έχει περιγράψει ως «Fitbit στο κρανίο σου». Στο παρελθόν η FDA είχε απορρίψει την προσφορά της Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα καλώδια που συνδέονται με το τσιπ εγκεφάλου θα μπορούσαν να κινηθούν μέσα στο κεφάλι ενός ατόμου ή ότι το τσιπ θα μπορούσε να υπερθερμανθεί.

Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία άρχισε να αναζητά εθελοντές για την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους. Η Neuralink έψαχνε άτομα που είχαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή ALS, ελπίζοντας, τελικά, να κατασκευάσει μια συσκευή που θα δημιουργεί ένα είδος αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης ανθρώπων και μηχανών. Στόχος είναι να μπορούν οι άνθρωποι να στέλνουν μηνύματα ή να παίζουν παιχνίδια, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Όμως, πρώτα η επιχείρηση έχει στο μικροσκόπιό της άτομα με νευρολογικές διαταραχές, με σκοπό να τα βοηθήσει.

Ο βιογράφος του Μασκ ανέφερε ότι χρειάζονται «μερικές ώρες» για να πραγματοποιηθεί η κρανιεκτομή και στη συνέχεια περίπου 25 λεπτά για να τοποθετηθεί η συσκευή, που περιέχει μια εξαιρετικά λεπτή συστοιχία περίπου 64 διαφορετικών νημάτων. Η συσκευή θα αντικαταστήσει το τμήμα του κρανίου που είχε αφαιρεθεί. Ο Βανς ανέφερε ότι οι κλωστές είναι τόσο λεπτές, που είναι περίπου το 1/14 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η Neuralink είχε ήδη κάνει 155 επεμβάσεις εμφύτευσης του τσιπ σε διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένων γουρουνιών και πιθήκων που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Αλλά, ο δισεκατομμυριούχος Μασκ συνεχίζει να πιέζει ώστε το ρομπότ που πραγματοποιηθεί την επέμβαση σαν χειρούργος να κινηθεί πιο γρήγορα, καθώς επιθυμεί η διαδικασία να γίνει χωρίς ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση.

Παράλληλα, ο βιογράφος τόνισε ότι ο Μασκ είχε επισημάνει την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ανταγωνισμός από άλλες νεοσύστατες εταιρείες, όπως η Synchron και η Onward, που είχαν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή μας ξεφτιλίζουν», φέρεται να είπε ο Μασκ αφού η Synchron εμφύτευσε την πρώτη της συσκευή σε ασθενή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Neuralink πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της «σαν να πλησιάζει το τέλος του κόσμου» αλλά και να ηγηθεί της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης, ελέω της φρενίτιδας που επικρατεί, προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα ύπαρξης ενός AI όντος που δεν θα ήταν φιλικό προς τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Βλέπει» κέρδη 12% για τον S&P 500 το 2024

Reuters: Η ByteDance αποσύρεται από τον κλάδο βιντεοπαιχνιδιών

«Ταύρος» η Goldman Sachs για το αλουμίνιο - Στα 2.600 δολάρια ο τόνος

gazzetta
gazzetta reader insider insider