Helleniq Energy: «Ενεργοποιείται» η διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου – Ενίσχυση του free float στο 30%

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: «Ενεργοποιείται» η διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου – Ενίσχυση του free float στο 30%
Στόχος η άντληση εσόδων και η καλύτερη αποτίμηση του Ομίλου στο ύψος της κεφαλαιοποίησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις.

Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνει η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους δύο βασικούς μετόχους της, δηλαδή το Δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση). Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο της διάθεσης των μετοχών, το Ταμείο και η Paneuropean πρόκειται να παραχωρήσουν από κοινού ένα ποσοστό της τάξης του 12%, σε αναλογία 6:4 – δηλαδή όση είναι και η αναλογία της υφιστάμενης συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ενεργειακού Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean ελέγχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%.

Σκοπός της εισαγωγής νέων μετοχών στο ΧΑ είναι να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών. Αυτό σημαίνει πως με τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξει καλύτερη αποτίμηση του Ομίλου, η οποία θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές του.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το free float της Helleniq Energy διαμορφώνεται κοντά στο 18%. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ενισχυθεί στα επίπεδα του 30%.

Βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση των δύο μετόχων είναι με τη διάθεση του 12% να διερευνηθεί παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα κρίνει αν υπάρξουν στη συνέχεια νέες ρευστοποιήσεις «πακέτων» μετοχών, για περαιτέρω ενίσχυση του free float. Επομένως, η έκβαση διάθεσης του πρώτου «πακέτου» θα αποτελέσει βαρόμετρο για το αν θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη έχουν θεσπισθεί ρυθμίσεις που επιτρέπουν και διευκολύνουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις, ξεχωρίζουν και η δυνατότητα που θα δίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε χρηματιστηριακές συναλλαγές και τοποθετήσεις στο ΧΑ όπως ισχύει και για άλλες περιπτώσεις εταιρειών, ή η πρόβλεψη για προσυμβατικό έλεγχο, σε συναλλαγές άνω των 1,7 εκατ. ευρώ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο εντός 48 ωρών, δηλαδή με fast track διαδικασίες.

Εκτός από τη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy μέσω του ΧΑ, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «αγγίζουν» και στο σχέδιο εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο αυτές κινήσεις πρόκειται παράλληλα να ενισχύσουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά, κάτι που βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Η «πράσινη» μετάβαση ασπίδα και στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες – Ο στόχος του ενιαίου τιμολογίου

Αέριο: Η «ώρα της κρίσης» για τον αγωγό EastMed – Στο 1ο τρίμηνο 2024 το Market Test

Ρεύμα: Το ειδικό τιμολόγιο στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΝ-προμηθευτών – Τι ζήτησαν οι εταιρείες

gazzetta
gazzetta reader insider insider