Τα δυνατά σημεία των Alpha Bank - Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε re-rating

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δυνατά σημεία των Alpha Bank - Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε re-rating
Υψηλότερα από τις προσδοκίες του consensus των αναλυτών κινήθηκαν για το τρίτο τρίμηνο, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνοντας το δρόμο της υπέρβασης των στόχων που είχαν θέσει, ακόμη και στις αναθεωρημένες γραμμές καθοδήγησης για φέτος.

Υψηλότερα από τις προσδοκίες του consensus των αναλυτών κινήθηκαν για το τρίτο τρίμηνο, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνοντας το δρόμο της υπέρβασης των στόχων που είχαν θέσει, ακόμη και στις αναθεωρημένες γραμμές καθοδήγησης για φέτος και του re - rating στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου (έπονται την Τρίτη Eurobank και Εθνική Τράπεζα) και τα ετήσια που θα ακολουθήσουν για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισφραγίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστροφή τους σε μια σταθερά αυξανόμενη και βιώσιμη κερδοφορία, στις διανομές μερισμάτων και στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Ως προς το τρίτο τρίμηνο, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 188 εκατ. ευρώ που ήταν κατά 7% υψηλότερα από το consensus (175 εκατ. ευρώ) με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων φτάνοντας στα 477 εκατ. ευρώ, όταν οι αναλυτές έθεταν τον «πήχη» στα 449 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) ενισχύθηκε περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,59% από 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο και 1,76% ένα χρόνο πριν.

Η Alpha Bank αναβάθμισε παράλληλα το guidance για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα άνω του 11,5% από υψηλότερα του 11% προηγουμένως, αλλά και τον στόχο για έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ περίπου για φέτος έναντι άνω των 2,2 δισ. ευρώ που έθετε η διοίκηση τον Αύγουστο. Βέβαια, διατήρησε μια πιο συντηρητική θέση για τα EPS καθώς δεν αναβάθμισε σημαντικά το στόχο για φέτος. Συγκεκριμένα, από τα 0,24 ευρώ ανά μετοχή στο εννεάμηνο, εκτιμά πως θα κινηθούν υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (με προηγούμενη καθοδήγηση για άνω των 0,29 ευρώ ανά μετοχή).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, τα καθαρά έσοδα από τόκους βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο τους και το beta καταθέσεων θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω από το νέο έτος, από το τρέχον, σχετικά χαμηλό 15%. Από τη μακροοικονομική οπτική διαφαίνεται πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά ή και σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και αυτό αποτελεί σαφώς ένα θετικό σημείο για την κερδοφορία των τραπεζών.

Η Alpha, όπως ανέφερε και ο CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, τοποθετείται στρατηγικά ώστε να προετοιμάσει τον ισολογισμό της για σταθερά ή χαμηλότερα επιτόκια ως απάντηση στην ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων, με επίκεντρο τον επιτοκιακό κίνδυνο και τη «θωράκιση» των καθαρών εσόδων από τόκους με receivers που μπαίνουν στις καταθέσεις αλλά και αύξηση των fixed rate τίτλων και την επέκταση των fixed rate προϊόντων. Αναλυτικότερα, η τράπεζα τοποθετείται σε τίτλους σταθερού επιτοκίου για να «κλειδώσει» την καμπύλη αποδόσεων, ενώ παράλληλα προετοιμάζει και ένα physical hedging, χρησιμοποιώντας και παράγωγα, κινήσεις που αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο από την πιθανή μείωση των επιτοκίων από το 2024 και μετά.

Από την άλλη, οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν στα 31,8 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (27,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) - με ενίσχυση στο διεθνές σκέλος - από 31,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που οι υψηλές αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα (στα 1,8 δισ. ευρώ) περιόρισαν την καθαρή πιστωτική επέκταση στα 0,1 δισ. στο τρίμηνο. Να σημειωθεί πως στο διεθνές κομμάτι, οι δανειοδοτήσεις (4,337 δισ. ευρώ) ενισχύθηκαν κατά 7% στη βάση της πλεονάζουσας ρευστότητας, με τις καταθέσεις να είναι κατά 13% υψηλότερες στα 6,24 δισ. ευρώ.

spreads δανεισμού υποχώρησαν μερικώς, με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση να καταγράφεται στην ενότητα των καταναλωτικών δανείων, με μέσο περιθώριο στο 6,47% από 6,66% στο δεύτερο τρίμηνο και στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 3,35% από 3,46%, με σχετική σταθερότητα και ηπιότερο ρυθμό συμπίεσης στα δάνεια μεγάλων εταιρειών και στα στεγαστικά στο 2,98% (από 3,07% στο δεύτερο τρίμηνο) και 2,13% (από 2,14% στο δεύτερο τρίμηνο) αντίστοιχα.

To περιθώριο στις καταθέσεις αυξήθηκε και πιο συγκεκριμένα έφτασε στο 3,07% σε επίπεδο ομίλου από 2,75%, τη στιγμή που στις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου έφτασε 3,63% από 3,15%, ενώ για τις προθεσμιακές έφτασε στο 1,68% από 1,64% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 52,3 δισ., λόγω εισροών προθεσμιακών καταθέσεων κυρίως από επιχειρήσεις (στα 15,5 δισ. ευρώ από 14,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο).

Παράλληλα, ο καθαρός σχηματισμός NPEs ήταν αρνητικός κατά 0,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, καθώς οι εισροές κινήθηκαν στα 0,17 δισ. ευρώ, με τις κινήσεις στο πεδίο της τακτικής εξυπηρέτησης των δανείων, των θεραπειών (curings) και των αποπληρωμών να φτάνουν στα 0,22 δισ. ευρώ και τα write offs στα 0,02 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί επίσης πως και από την εικόνα της ποιότητα του ενεργητικού ανά κλάδο δανειοδοτήσεων δεν υφίστανται λόγος ανησυχίας και ειδικά στο κομμάτι του wholesale σε επίπεδο ομίλου.

Πρόοδος καταγράφεται και στην ολοκλήρωση των διάφορων projects που σχετίζονται με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα, την αντιστάθμιση του αντίκτυπου του πληθωρισμού και τις υψηλότερες επενδύσεις μέσω του οφέλους από την απόσχιση της μονάδας του merchant acquiring. Επίσης, το καθεστώς διευκόλυνσης εγγύησης καταθέσεων αναμένεται να περιοριστεί το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τράπεζα Πειραιώς

Ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς ο όμιλος συνεχίζει τη δυναμική του πορεία.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξεως των 277 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 21% από το consensus, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υπερβαίνουν κατά 6% των εκτιμήσεων των αναλυτών φτάνοντας στα 531 εκατ. ευρώ, έναντι 488 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η απόδοση που κατέγραψε η τράπεζα στο σκέλος του κόστους, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα να υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό στα 194 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές, στη βάση του διαρκούς ελέγχου και της βελτιστοποίησης της αξιοποίησης των πόρων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) ενισχύθηκε περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,72% από 2,57% στο δεύτερο τρίμηνο και 1,61% ένα χρόνο πριν.

Βασικός «μοχλός» των παραπάνω ήταν η βραδύτερη από την αναμενόμενη μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου στις προθεσμιακές αλλά και η υψηλή μετακύλιση των αυξήσεων των επιτοκίων στην πλευρά του δανεισμού. Η διοίκηση ανέφερε ότι έχει φτάσει (ή είναι κοντά) στο ανώτατο επίπεδο ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους, ακόμη και αν το τέταρτο τρίμηνο κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα. Με το βλέμμα στο 2024 και σε ένα περιβάλλον σταθεροποίησης των επιτοκίων, το NIM αναμένεται να παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η διοίκηση στοχεύει σε διαρθρωτικές κινήσεις αντιστάθμισης, στις οποίες θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες για να μετριάσει τη πίεση που θα υπάρξει στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Όπως εκτίμησε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα θα φτάσει ή και θα υπερκεράσει τους στόχους που είχε θέσει νωρίτερα για φέτος με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,65 ευρώ, προς τα 0,70 ευρώ ανά μετοχή από τα επίπεδα των 0,55 ευρώ στο εννεάμηνο, δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 14% περίπου (ήδη βρίσκεται στο 15%) και πιστωτική επέκταση κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ από 0,8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο υπάρχει σημαντική ροή έργων.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς παρέμεινα σχεδόν σταθερά στα 2,045 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια, τα 0,6 σε στεγαστικά και τα 0,1 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά, ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε σταθερός στο 57%. Συνολικά, τα write offs μείωσαν τα NPEs κατά 31 εκατ. ευρώ, με curings, collections και ρευστοποιήσεις στα 53 εκατ. ευρώ και σχηματισμό - εισροές, (defaults και re-defaults, δηλαδή αθετήσεις και εκ νέου αθετήσεις) στα 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δεν καταγράφηκαν επιβαρύνσεις για ανόργανες απομειώσεις αυτό το τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του κόστους κινδύνου στις 84 μονάδες βάσης (κατά πολύ εντός του στόχου για φέτος, περίπου στο 1%).

Ο όμιλος άρχισε να κάνει σημαντικά βήματα γύρω από τη διαφοροποίηση του «μείγματος» εσόδων του διευρύνοντας το πεδίο δραστηριοποίησης στο asset management και το wealth management που θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες στην επίτευξη μιας βιώσιμης κερδοφορίας τα επόμενα τρίμηνα καθώς τα επιτόκια φαίνεται πως θα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Επιπλέον, η τράπεζα εξέπληξε θετικά όσον αφορά την πιστωτική επέκταση (0,8 δισ. ευρώ) καθώς συνέχισε να κερδίζει μερίδιο αγοράς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υποστηριζόμενη από την ισχυρή απορρόφηση των πόρων - δανείων από το RRF. Οι δείκτες κεφαλαίου συνεχίζουν να βελτιώνονται με τον δείκτη FL CET1 να αυξάνεται στο 12,9% (20 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις) λόγω της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου.

Η Πειραιώς από την άλλη, μπορεί να διατήρησε σταθερό το guidance, ωστόσο, οι τάσεις στο εννεάμηνο δείχνουν ξεκάθαρα ότι στόχοι είναι πλέον αρκετά συντηρητικοί. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση ανέφερε ότι στοχεύει σε EPS (κέρδη ανά μετοχή) της τάξεως των 0,70 ευρώ και ROTE άνω του 15% (από 14% στην τρέχουσα καθοδήγηση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης (Alpha Bank): Το deal με τη UniCredit ενδυναμώνει τη θέση μας - Αναβαθμίζει το guidance για έσοδα και κέρδη

Μεγάλου (Πειραιώς): Σε καλό δρόμο για την υπέρβαση των στόχων μας για το 2023 - EPS στα 0,70 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider