Μεγάλου (Πειραιώς): Σε καλό δρόμο για την υπέρβαση των στόχων μας για το 2023 - EPS στα 0,70 ευρώ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου (Πειραιώς): Σε καλό δρόμο για την υπέρβαση των στόχων μας για το 2023 - EPS στα 0,70 ευρώ
Ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στηριζόμενη ως επί το πλείστον στην ισχυρή δυναμική του ελέγχου του κόστους.

Ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, στηριζόμενη ως επί το πλείστον στην ισχυρή δυναμική του ελέγχου του κόστους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξεως των 277 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 21% από το consensus, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υπερβαίνουν κατά 6% των εκτιμήσεων των αναλυτών φτάνοντας στα 531 εκατ. ευρώ, έναντι 488 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η απόδοση που κατέγραψε η τράπεζα στο σκέλος του κόστους, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα να υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό στα 194 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές, στη βάση του διαρκούς ελέγχου και της βελτιστοποίησης της αξιοποίησης των πόρων.

Το beta των καταθέσεων αυξήθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του τριμήνου στο 12% από 11% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ και το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε στο 24% από 23%.

Επιπλέον, οι ζημίες απομείωσης ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες στα 76 εκατ. ευρώ, όταν το consensus έθετε τον «πήχη» στα 102 εκατ. ευρώ, με το κόστος κινδύνου να κινείται χαμηλότερα για ένα ακόμη τρίμηνο στις 84 μονάδες βάσης από 114 μονάδες βάσης που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης NPE παρέμεινε σταθερός στο 5,5% το τρίτο τρίμηνο του με το στόχο της διοίκησης να βρίσκεται χαμηλότερα του 5% έως τα τέλη τρέχοντος έτους. Το υπόλοιπο - στοκ των NPEs παρέμεινε σταθερό και κατά 1% υψηλότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως εκτίμησε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα θα φτάσει ή και θα υπερκεράσει τους στόχους που είχε θέσει νωρίτερα για φέτος με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,65 ευρώ, προς τα 0,70 ευρώ ανά μετοχή από τα επίπεδα των 0,55 ευρώ στο εννεάμηνο, δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 14% περίπου (ήδη βρίσκεται στο 15%) και πιστωτική επέκταση κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ από 0,8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο υπάρχει σημαντική ροή έργων.

Ο κ. Μεγάλου εστίασε παράλληλα στο asset management τονίζοντας πως τα νέα προϊόντα της τράπεζας αποδίδουν με τα υπό διαχείριση assets να ενισχύονται στα 8,5 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Όπως επισήμανε, το asset management και το wealth management αποτελεί βασικά κομμάτια της στρατηγικής της τράπεζας και τα οφέλη αυτών θα αναδειχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν κυρίως στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους με τη διοίκηση να επισημαίνει πως «έχουν φτάσει ήδη στο ανώτατο σημείο και αν και μπορεί να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα στο τέταρτο τρίμηνο, το υψηλότερο σημείο έχει επιτευχθεί». Παράλληλα, η τράπεζα έστειλε ισχυρό σήμα ως προς την ποιότητα του ενεργητικού, τονίζοντας πως οι εισροές παραμένουν περιορισμένες ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις στο μέτωπο της εξυγίανσης. Φυσικά, ελλοχεύει ένας κίνδυνος εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων (και του «higher for longer»), ωστόσο με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η διοίκηση παραμένει καθησυχαστική.

Σε ερώτημα των αναλυτών, σχετικά με τη διατήρηση του υψηλού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (έφτασε στο 2,72%), η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι και το 2024 αναμένεται μια σταθερή τάση ενώ διαθέτει και στρατηγική «hedging» που θα ενεργοποιήσει τους επόμενους μήνες όταν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, χωρίς να θέλει προς ώρας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται πλέον στα 2,045 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχερηματικά δάνεια, τα 0,6 σε στεγαστικά και τα 0,1 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά, ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε σταθερός στο 57%. Συνολικά, τα write offs μείωσαν τα NPEs κατά 31 εκατ. ευρώ, με curings, collections και ρευστοποιήσεις στα 53 εκατ. ευρώ και σχηματισμό - εισροές, (defaults και redefaults) στα 80 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξήθηκε κατά 1% τριμηνιαίως και κατά 4% ετησίως, φτάνοντας στα 29,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο 2023, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να προέρχεται από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους ενέργειας (18%) και μεταφορών (17%) να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ η πιστωτική επέκταση υποστηρίχθηκε επίσης από την ισχυρή ανάληψη από την Πειραιώς, δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με μερίδιο αγοράς 40% σε νέες εκταμιεύσεις.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση του 100% της leasing θυγατρικής του ομίλου, Sunshine Leases Μ.A.Ε., συμπεριλαμβανομένου χαρτοφυλακίου NPEs (project «Sunshine»), στην Hellas Capital Leasing Μ.Α.Ε., ελληνική εταιρεία leasing που ανήκει εξ ολοκλήρου σε κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital. Το χαρτοφυλάκιο «Sunshine» μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη ταξινομηθεί ως διακρατούμενο προς πώληση και αποτελεί μέρος των στοχευμένων και συστηματικών ενεργειών του ομίλου, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου απομείωσης των NPEs.

Τέλος, η τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο του 21,8% ως ενδιάμεσο στόχο κεφαλαιακής απαίτησης για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) για τον Ιανουάριο του 2024. Όπως ανέφερε η διοίκηση υπάρχει ο σχεδιασμός για μια έκδοση Tier II προς το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους στη βάση της αναχρηματοδότησης τίτλων που λήγουν τον Ιούνιο, με τον Χρήστο Μεγάλου να δίνει «ραντεβού» με τους αναλυτές στο Greek Investment Conference, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 27 - 29 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider