Pfizer: Ζημιές τριμήνου μετά από 33 χρόνια - Έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pfizer: Ζημιές τριμήνου μετά από 33 χρόνια - Έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Η εταιρεία αναμένει το 2023 πωλήσεις 58 έως 61 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη για ολόκληρο το έτος 1,45 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή.

Προσαρμοσμένη ζημιά για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Pfizer, καθώς η φαρμακοβιομηχανία κατέγραψε χρεώσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα σχετικά με την αντιική θεραπεία για την Covid Paxlovid αλλά και το εμβόλιο.

Η Pfizer είπε ότι κατέγραψε χρέωση 5,6 δισ. δολαρίων για διαγραφές αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης προϊόντων για την Covid. Από αυτές τις διαγραφές, 4,7 δισ. δολάρια υπολογίζονται να αφορούν στο Paxlovid και 900 εκατομμύρια δολάρια αποδίδονται στο εμβόλιο της εταιρείας.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός επανέλαβε επίσης το προσαρμοσμένο guidance για τα κέρδη και τα έσοδα για ολόκληρο το έτος που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες, η οποία είναι δραστικά χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης για τα προϊόντα για τον κορονοϊό. Αυτή η μείωση της ζήτησης οδήγησε επίσης την Pfizer να ανακοινώσει ένα τεράστιο σχέδιο μείωσης κόστους 3,5 δισ. δολαρίων ταυτόχρονα.

Αυτές οι προσπάθειες θεωρήθηκαν απαραίτητες για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος όπως έπραξαν και ανταγωνιστές της όπως η Moderna, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ταχεία πτώση της ζήτησης αντιικών προϊόντων.

Αναλυτικά η Pfizer ανακοίνωσε ζημιά ανά μετοχή στα 17 σεντ, προσαρμοσμένη έναντι 34 σεντ αναμενόμενη και στα έσοδα ανακοίνωσε 13,23 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 13,34 δισ. δολαρίων.

Η Pfizer ανέφερε έσοδα 13,23 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης των πωλήσεων των προϊόντων για την Covid.

Το εμβόλιο της εταιρείας σημείωσε πωλήσεις 1,31 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 70% από το τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η βολή θα αποφέρει πωλήσεις 1,53 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet.

Το Paxlovid σημείωσε έσοδα 202 εκατ. δολαρίων, με πτώση 97%. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 613,5 εκατ. δολαρίων του φαρμάκου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet.

Μαζί, τα προϊόντα απέφεραν έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έναντι περίπου 12 δισ. δολάρια σε πωλήσεις την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Για το τρίτο τρίμηνο, η Pfizer κατέγραψε καθαρή ζημιά 2,38 δισ. δολαρίων, ή 42 σεντς ανά μετοχή αντί για καθαρά κέρδη 8,61 δισ. δολαρίων, ή 1,51 δολάρια ανά μετοχή, κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Η εταιρεία αναμένει το 2023 πωλήσεις 58 έως 61 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη για ολόκληρο το έτος 1,45 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή.

Η εταιρεία αναμένει ότι το εμβόλιο της για τον Covid θα συγκεντρώσει 11,5 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο φαρμακευτικός γίγαντας αναμένει ότι η αντιική θεραπεία Paxlovid θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο - Ανάπτυξη 0,1% στο γ' τρίμηνο

Πληθωρισμός: «Τσίμπησε» στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Καλά νέα από τον δομικό

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής και δικαίου στο Μεσανατολικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider