Εργοδότης αφήνει τους υπαλλήλους να καθορίσουν τον μισθό του: «Ήταν τρομακτικό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργοδότης αφήνει τους υπαλλήλους να καθορίσουν τον μισθό του: «Ήταν τρομακτικό»
Έμπνευση για την απόφασή του, η μισθολογική... άβυσσος στις απολαβές εργοδοτών - υπαλλήλων. Προτρέπει κάθε CEO να υιοθετήσει αυτή την πρακτική!

Ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν το διοικητικό τους συμβούλιο για να αποφασίσει τον μισθό του CEO, o Χένρι Στιούαρτ, ηγέτης της Happy, έχει παραδώσει αυτή την εξουσία στο προσωπικό του. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Στιούαρτ άφησε τους 22 υπαλλήλους του να ψηφίσουν για την ετήσια αύξηση ή μείωση του μισθού του.

Η επιχείρηση πληροφορικής είχε ήδη μια διαφανή μισθολογική πολιτική, όπου κάθε εργαζόμενος υποβάλλει μια αίτηση για το πόσο θα έπρεπε να είναι το ετήσιο εισόδημα από τη δουλειά του και εάν δικαιούται αύξηση (ή πόσο θα πρέπει να είναι το ύψος της) λαμβάνοντας υπόψιν ως κριτήρια τι έχει επιτύχει και πώς συνέβαλε στις ανάπτυξη της εταιρείας τους προηγούμενους 12 μήνες.

Και το 2020, αποφάσισε να υποβάλει τη δική του πρόταση που θα κρινόταν από το εργατικό δυναμικό του. «Ήταν λίγο τρομακτικό», παραδέχεται ο επιχειρηματίας. «Φοβόμουν ότι οι άνθρωποι θα έλεγαν πως δεν αξίζω να πληρώνομαι με τα χρήματα που παίρνω. Άλλωστε, ο μισθός μου είναι ο υψηλότερος στην επιχείρηση» πρόσθεσε.

Αλλά για καλή του τύχη, οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την πρότασή του. Μετά από παρόμοια διαδικασία φέτος, ο μισθός του αυξήθηκε κατά 5,8%, πέραν της πληθωριστικής αύξησης των μισθών σε όλη την εταιρεία κατά 10,1%. Κατά τη διάρκεια της ανώνυμης ψηφοφορίας, 12 άτομα αποδέχθηκαν την προτεινόμενη αύξηση του Στιούαρτ, πέντε θεώρησαν ότι θα έπρεπε να είναι λιγότερη και πέντε θεώρησαν ότι έπρεπε να είναι παραπάνω. Ο Στιούαρτ εμπνεύστηκε αυτή τη νέα προσέγγιση για τις αποδοχές αφού διάβασε για τη μισθολογική... άβυσσο μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων στις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με μια έκθεση από τo think tank High Pay Center, η μέση αμοιβή των διευθυντικών στελεχών του FTSE 100 ήταν 109 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μέσου εργαζομένου πλήρους απασχόλησης το 2020.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των μισθών των CEO και των υπαλλήλων» τονίζει ο Στιούαρτ, που λαμβάνει 2,8 φορές περισσότερα από τον πιο κακοπληρωμένο υπάλληλο της Happy. «Αναρωτήθηκα πώς θα άλλαζε αυτό αν κάθε CEO επέτρεπε στο προσωπικό του να ορίσει τον μισθό του. Έτσι θα φαίνονταν ποιος τα πήγαινε καλά στο ρόλο του και ποιος όχι» εξηγεί.

Παράλληλα, πιστεύει ότι το γεγονός πως οι εργαζόμενοι γενικά αποκλείονται από αυτές τις αποφάσεις εντείνει το μισθολογικό χάος, ενώ ορισμένες εταιρείες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, έχουν εκπροσώπους εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο με τον Στιούαρτ να εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για εκείνους τους CEO που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εμπιστευτούν το προσωπικό τους να αποφασίσει για την αύξηση τους.

«Το πρώτο βήμα, αν δεν θέλετε τον μισθό σας να καθορίζεται από τους υπαλλήλους σας, είναι να μάθετε τι πιστεύουν ακριβώς πως είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητές σας» αναφέρει και διευκρινίζει πως τα υψηλόβαθμα στελέχη θα πρέπει να έχουν δυναμική παρουσία και ενεργή συμμετοχή στους χώρους εργασίας, δηλώνοντας βροντερό «παρών», καθώς έτσι οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης και οι εργαζόμενοι νιώθουν εντονότερα τη συμπερίληψη, που είναι αναγκαία στις ημέρες μας. «Οι άνθρωποί χαίρουν πλήρους εμπιστοσύνης και έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις» υπογραμμίζει, ενώ συμπλήρωσε πως τα έσοδα της Happy αυξήθηκαν 40% πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι στην εταιρεία είχαν αύξηση μισθού.

«Αν έκανα κάτι λάθος και οι άνθρωποι έλεγαν ότι δεν συνεισφέρω στην επιχείρηση, τότε θα δημιουργούνταν το ερώτημα αν θα έπρεπε να συνεχίσω ως επικεφαλής της εταιρείας. Θα συνιστούσα αυτή την πρωτοβουλία στη λήψη αποφάσεων σε κάθε Διευθύνοντα Σύμβουλο που πιστεύει ότι κάνει καλή δουλειά για την επιχείρησή του, γιατί θα λάβει μια εντελώς ειλικρινή και πραγματικά πολύτιμη απάντηση από τους εργαζόμενους του, που πραγματικά την χρειάζεται για να έχει καλύτερη του τι γίνεται. Το προσωπικό σας πρέπει να έχουν καλή ενημέρωση για τα οικονομικά της επιχείρησης και εσείς πρέπει να έχετε μια ανοιχτή μισθολογική πολιτική. Αν όλα τα πράγματα είναι στη θέση τους, τότε μπορείτε να κάνετε σπουδαία πράγματα και να μεγαλουργήσετε» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από θυρωρός σε μοτέλ, με 1,1 δισ. ευρώ στα 45 του: «Ζω ένα όνειρο»

«Από άστεγη, έγινα εκατομμυριούχος»: Ο «άθλος» μίας 40χρονης μητέρας 5 παιδιών

Το μυστικό της επιτυχίας για 23χρονο εκατομμυριούχο: «Μην έχεις φίλους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider