Πρώτο κουδούνι: Κορυφώνεται η κινητικότητα στη σχολική αγορά – Η «μάχη» των τιμών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτο κουδούνι: Κορυφώνεται η κινητικότητα στη σχολική αγορά – Η «μάχη» των τιμών
Βαρύς ο σχολικός προϋπολογισμός για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σχολικά είδη για όλα τα βαλάντια. Η ώρα των βιβλιοχαρτοπωλείων και το «καλάθι των μαθητών».

Κορυφώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η κινητικότητα στην αγορά των σχολικών ειδών, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί παραδοσιακά τον μήνα-σύμμαχο της σχολικής αγοράς, με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Το πρώτο κουδούνι «χτύπησε» σήμερα το πρωί στα σχολεία της χώρας, με εξαίρεση τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Tα μαθήματα στα σχολεία της περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας.

«Σχολικά είδη σε μεγάλο εύρος τιμών»

«Τώρα είναι η στιγμή μας» δηλώνει στο insider.gr ο Γιώργος Φερούσης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς που δραστηριοποιείται στον κλάδο των βιβλιοχαρτοπωλείων. «Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλα τα σχολικά είδη σε μεγάλη ποικιλία και σε όλο το εύρος τιμών. Όλα τα καταστήματα είναι πλήρως εξοπλισμένα ώστε οι γονείς να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών τους στα σχολικά είδη».

Και μπορεί η αγορά σχολικής τσάντας στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά να έχει πραγματοποιηθεί ήδη από τις αρχές του μήνα, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ημέρες οι γονείς θα πρέπει να προμηθευτούν όλα όσα ζητηθούν από δασκάλους και καθηγητές για τις καθημερινές ανάγκες των μαθητών (γραφική ύλη κλπ). Όπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο, το φορτίο των γονέων για τις αγορές σχολικών ειδών είναι εξαιρετικά βαρύ. «Παρά τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε αρκετά προϊόντα το προηγούμενο διάστημα, στη σκιά του κύματος ανατιμήσεων, τα περισσότερα βιβλιοχαρτοπωλεία προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τρία επίπεδα τιμών. Υπάρχουν σχολικά είδη πολύ φτηνά, υπάρχουν τα οικονομικά είδη και φυσικά όποιος το επιθυμεί μπορεί να βρει και πιο ακριβά προϊόντα», εξηγεί ο κ. Φερούσης. «Πάντοτε υπάρχουν φθηνότερες λύσεις», προσθέτει.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα οργανωμένα βιβλιοχαρτοπωλεία που έχουν προσωπική σχέση με τους πελάτες τους θα «δουλέψουν» καλά το προσεχές διάστημα. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για έναν κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ λόγω της ακρίβειας, αλλά δεν σταματά ποτέ να βρίσκεται στο πλευρό των καταναλωτών.

«Η ατμόσφαιρα στην αγορά είναι βαριά. Η ψυχολογία δεν βοηθά, ωστόσο πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη», σχολιάζει στο insider.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος, με αφορμή τα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία. «Όταν συμβαίνουν τόσο δυσάρεστα γεγονότα, η αγορά συνήθως παγώνει», σημειώνει, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ως τις 3 Οκτωβρίου το «καλάθι των μαθητών»

Στο μεταξύ, από τις 30 Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή το «καλάθι των μαθητών», μια ακόμη πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων, ώστε κάθε οικογένεια να έχει τη δυνατότητα για οικονομικές και ποιοτικές λύσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Το «καλάθι των μαθητών» θα έχει ισχύ ως τις 3 Οκτωβρίου και σε αυτό προβλέπεται να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων: Σχολικές τσάντες, Κασετίνες, Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, Χρωματιστοί μαρκαδόροι, Στυλό, Γόμες, Ξύστρες, Διαβήτες, Χάρακες και Φωτοτυπικό χαρτί.

Στην πρωτοβουλία για το «καλάθι των μαθητών» μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των μαθητών» στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές για τα σχολικά είδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας, στο «καλάθι των μαθητών» συμμετέχουν 17 επιχειρήσεις, μεταξύ των συμπεριλαμβάνονται γνωστές αλυσίδες παιχνιδιών - μικρότερες και μεγαλύτερες - καθώς και γνωστές επιχειρήσεις ειδών γραφείου-τεχνολογίας (Πλαίσιο, Public). Το δικό τους «καλάθι των μαθητών» έχουν δημιουργήσει και τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση, τόσο για το «καλάθι των μαθητών» κατά το διάστημα 30 Αυγούστου - 3 Οκτωβρίου όσο και για το «καλάθι του νοικοκυριού», προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον ξεχωριστό σημείο πώλησης σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα εν λόγω προϊόντα.

«Ο κλάδος των βιβλιοχαρτοπωλείων δεν έχει ανάγκη το ‘καλάθι’ των μαθητών. Τα βιβλιοχαρτοπωλεία διαθέτουν όλα τα χρόνια το δικό τους καλάθι. Προσφέρουν μεγάλη γκάμα προϊόντων σε αρκετά συμφέρουσες τιμές».

«Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές στα σχολικά είδη»

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, οι τιμές στα σχολικά είδη είναι σταθερές ή μειωμένες, όπως προκύπτει από τους ελέγχους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις για το «καλάθι των μαθητών» και για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 2021 για τα σχολικά είδη, οι τιμές είναι σταθερές και σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερες από τις περυσινές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι εταιρεία με 800 κωδικούς σε σχολικά είδη, έχει φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, σε όλα τα προϊόντα, είτε τις ίδιες είτε μειωμένες τιμές έως 19,4%. Άρα, συμπλήρωσε ο ίδιος, «σε μία βασική δαπάνη, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όχι μόνο δεν υπάρχει πληθωρισμός αλλά το κόστος είναι χαμηλότερο».

Υπογράμμισε ακόμη, σχετικά με τις τιμές, ότι «αναμφίβολα υπάρχει πίεση, ιδίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, γι’ αυτό και ως κυβέρνηση αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο μέσο για να τα στηρίξουμε, ενώ ταυτόχρονα διενεργούμε αυστηρούς ελέγχους στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες ανατιμήσεις – 1 στις 5 επιχειρήσεις σχεδιάζει αυξήσεις τους επόμενους μήνες

ΔΕΘ ειδικών συνθηκών: Πώς επηρεάζει τη φετινή διοργάνωση η φονική κακοκαιρία Daniel

Παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider